Torcik dla babci


No i tydzień urlopu za mną. Jejku jak ten wolny czas szybko zleciał. Ale bawiłam się super, wypoczęłam , poleniuchowałam. Miałam także małą imprezkę, taką rodzinną, więc nazwę ją wielką rodzinną imprezą z okazji 80 urodzin mojej babci. Odbyła się ona w lokalu i bardzo się cieszyłam, że spotkałam się z całą rodzinką i tą bliższą i tą dalszą. Babcia do końca nic nie wiedziała, to miała być taka niespodzianka, która się bardzo udała a babcia płacząc była bardzo zaskoczona i szczęśliwa.
Dostałam wiele zapytań o przepis na torcik, więc od razu go po powrocie wpisałam i się z wami dzielę. Powiem wam tak po cichu, że był pyszny i wszystkim bardzo smakował. Zdjęcia kawałka torcika robiłam już w lokalu, abyście zobaczyli jak wygląda w środku.

Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto:
- 10 jajek
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- szczypta soli
krem:
- 2 serki mascarpone (po 250 g)
- 1000 ml śmietany 30 %
- 2 galaretki wiśniowe
- słoik dżemu porzeczkowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szklanka wody z sokiem do nasączenia tortu
- dowolne ozdoby - u mnie różyczki i kwiaty z cukru i kuleczki

Wykonanie:

Do miski wbijamy białka, żółtka odkładamy na potem. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy porcjami obie mąki wymieszane ze sobą. Miksujemy na małych obrotach chwilkę, aby składniki się połączyły. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko spód - blaszka rozmiar 38x25, wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Sprawdźmy patyczkiem na koniec czy jest już dobrze upieczone a patyczek suchy. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem rzucamy z dwa-trzy razy o podłogę, podłóżmy koc lub ręcznik. Następnie biszkopt studzimy, ja zawsze piekę biszkopt wieczorem a rano przygotowuje resztę. Biszkopt dzielimy na dwie części, jedną z nich nasączamy - ja zawsze nasączam sokiem z wodą i odrobiną soku z cytryny, ale możecie nasączyć herbatą samą lub z dodatkiem alkoholu. 
Do miski wlewamy 500 ml schłodzonej w lodówce śmietany i ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na jednym blacie już nasączonym rozsmarowujemy dżem - zostawmy sobie 3 łyżeczki do kremu. Ważne, aby był to raczej kwaskowaty dżem jak porzeczkowy lub agrestowy. Na warstwę dżemu wykładamy połowę kremu z serkiem mascarpone, następnie do reszty kremu dodajemy pozostałą część dżemu i mieszamy, rozsmarowujemy na biszkopcie. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i ponownie nasączamy. 
Do garnka wlewamy 100 ml wody i zagotowujemy, wsypujemy dwie galaretki i mieszamy, aż dokładnie się rozpuszczą. Chwilkę studzimy, w tym czasie ubijamy mikserem pozostałe 500 ml śmietany i jak będzie już ubita do wlewamy galaretkę, galaretka musi być chwilkę przestudzona, ale nie zimna bo szybko tężeje. Ubijamy mikserem jeszcze chwilkę, aż składniki się wymieszają. Kremem smarujemy całego torta, boki również. Na wierzchu robimy ozdoby z kremu szprycą lub za pomocą woreczka. Dekorujemy jeszcze dowolnymi ozdobami.









Komentarze

  1. Wygląda cudownie, myślę, że podobnie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten torcik. Fajnie, że odpoczęłaś i spędziłaś mile wolny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że torcik zauroczył wszystkich. Jest cudowny a pewnie smakował jeszcze lepiej jak wyglądał.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia musiała być zadowolona z takiego prezentu :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko - dla Babci dużo zdrówka i jeszcze bardzo wielu takich imprez. :)
    Tort przepiękny. Mascarpone, śmietana i galaretki to idealna kompozycja na pyszny, lekki tort. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, ten różowy kolor jest bardzo pociągający

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny i pyszny tort! A Babci życzę co najmniej 100 lat:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik wygląda pysznie, babcia musiała być szczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tortów może nie lubię, ale ten wygląda naprawdę zachwycająco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny torcik i do tego jeszcze biszkopt uwielbiam ale jak ktoś zrobi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort widziałam na FB i życzyłam Twojej Babci serdeczności. Zachwyciłam się tym tortem. Nawet wirtualnie się poczęstowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. torcik wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko wspaniały torcik i z pewnością wspaniała impreza bo takie urodziny trzeba świętować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik wspaniały i te piękne warstwy!! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. a czy biszkopt można upiec w prodiżu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie wiem. Nie piekłam nic nigdy. Ale moja babcia piekła drożdżowe często. Można spróbować, przecież kiedyś piekli często w prodiżu :-)

      Usuń
    2. Szczerze powiem, że nie wiem. Nie piekłam nic nigdy. Ale moja babcia piekła drożdżowe często. Można spróbować, przecież kiedyś piekli często w prodiżu :-)

      Usuń
  16. Torcik piękny i na pewno pyszny ;) a Babci życzę sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko torcik musiał być pyszny- bardzo lubię ciasta z dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną
    A dla Babci najlepsze życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przesmacznie :-) Tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, nie dziwię się że babcia uradowana i zaskoczona, a kto by nie był. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale śliczny torcik. Fajną niespodziankę babci zrobiliście. Fajny pomysł na dodanie dżemu kwaskowatego. :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Kochana, jesteś mistrzynią wypieków i nie tylko...:):):)
    Piękny i na pewno PRZEPYSZNY:):):)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  22. Torcik jest śliczny! I na pewno bardzo smaczny :))) Babcia musiała być zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne smaki połączone w takiej ślicznotce musiały byc niezłą gratką i dla oka i dla podniebienia:)Piękny tort!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.