Jajka faszerowane rzodkiewką podane z bazyliowym majonezem


Ostatnio mam chęć ciągle faszerować jajka, faszeruje je różnymi składnikami. Jest to prosty i szybki przepis na faszerowane jajka, który może zrobić każdy. Był już bakłażan, były buraki, ćwikła, pieczarki, ryba, szynka i ser, teraz wykorzystałam rzodkiewki. Wyszły bardzo fajne w smaku, podałam je na śniadanie razem z bazyliowym majonezem, który ostatnio widziałam jak robi Tomek Jakubiak w programie. Całość bardzo fajnie się komponowała i wszystkim bardzo śniadanko smakowało, takie wiosenne danie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 6 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu (czubate)
- 8 listków bazylii

Wykonanie:

Jajka ugotować na pół twardo. Wystudzić i obrać ze skórki. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach (w pęczku miałam 10 rzodkiewek). Odstawić na 10 minut, aby puściły sok. W tym czasie zmiksować majonez z listkami bazylii. Obrane jajka przekroić na pół, wyjąć delikatnie żółtka
i przełożyć do miski. Dodać odciśniętą z soku startą rzodkiewkę, dodać serek homogenizowany (można dodać również jogurt naturalny gęsty) i rozdrobnić wszystko razem widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki jajek i na każdej połówce zrobić kleks z majonezu
z bazylią.







Komentarze

  1. Brzmi jak z dobrej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam!... pysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jem zbyt często jajek,aleee na takie t o bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) Chętnie bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie faszerowane jajka można chętnie jeść nawet poza świętami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowane jajka. Twoje Marzenko wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja ciągle te jajka czymś faszeruje :-) dziękuje :-)

      Usuń
  7. Bardzo smakowite jajka, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalnie z tym majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno przepyszne.
    miłego nowego tygodnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wyglądają, to wnętrze ich musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Porwałabym kilka z talerzyka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pasta jajeczna do nadziewania jajek z rzodkiewką to dla mnie prawdziwa nowość. Ale bardzo lubię wszelakie pasty jajeczne. W dodatku tak ładnie to podałaś. Nie sposób się nie skusić. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia!
    PS: Mój blog jest chwilowo niedostępny z powodu problemów technicznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana, i niech szybko wszystko wraca do normy :-)

      Usuń
  13. Bardzo smaczna propozycja podania. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne jajka! bardzo lubię różne kombinacje nadzienia, a majonez bazyliowy muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko wygląda ładnie i ciekawie i chociaż nie przepadam za jajkami w takiej postaci, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię faszerowane jajeczka :) I do tego ten bazyliowy majonez! Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na farsz :) A ten majonez bazyliowy, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie i prosta przekąska :). Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe śniadanko. Majonez z bazylią uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Narobiłaś mi smaku na takie jajeczka, świetnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  21. w sam raz na rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za jajkami ale chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, w tej wersji zupełnie inaczej smakują :-)

      Usuń
  23. Ja też lubię faszerowane jajka. Ten przepis sprawdzę w najbliższych dniach. Oby wszystkim smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Majonez bazyliowy musi być pyszny, a na jajka zawsze mam ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. U mnie jajka jemy pod każdą postacią. Pyszne nadzienie do jajek :).

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaki świetny patent na majonez bazyliowy! Podprowadzam Kochana :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.