Rogaliki maślane


Bardzo lubię piec różne pyszności z ciasta drożdżowego, bardzo lubię go wyrabiać i patrzeć jak powstają z niego smakowite wypieki. I bardzo lubię robić rogaliki. 
Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat, wiążą się z nim naprawdę piękne wspomnienia i zawsze jak coś z niego robię to uśmiecham się do siebie i wspominam. Wspominam dzieciństwo, smak drożdżowych wypieków, domowy dżem i herbatę z miodem. Wspominam ciepło rodzinne w kuchni, zapachy i śmiechy przy stole. 
Uwielbiam widzieć szczęście w oczach moich bliskich, kiedy podaje im takie rogale na śniadanie, w towarzystwie kawy, miodu i masła. To najpiękniejsze uczucie. 
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na domowe rogaliki. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli

- jajko do posmarowania rogalików


Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek, podsypując blat mąką. Każdy placek dzielimy na cztery trójkąty i nacinamy w najszerszej części, zwijamy rogaliki. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut.

Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.



Komentarze

  1. wpadłabym po kilka na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeść takie rogaliki z dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamietam jak za mlodu je wcinalam! Tylko ze te ze sklepiku osiedlowego :P teraz juz wiem jak zrobic je w domowej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, i piekę takie rogale kilka razy w miesiącu, naprzemiennie z chałką ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością upiekę coś takiego u siebie.

    OdpowiedzUsuń

  6. To prawda - ciasto drożdżowe, to magia, uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie rogaliki to muszą być pyszne :) Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj koniecznie musze muszę spróbować. Mam nadzieję że mój kochany piekarnik podoła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Do takich rogalików świetnie sprawdzi się herbatka lub aromatyczne zioła. Świetny przepis , z którego z pewnością skorzystam niedługo. Jeżeli chodzi o herbate to regularnie robie zakupy na https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/bio-zywnosc-warto-o-niej-wiedziec .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.