Przepis na pizzę


Na blogu jest wiele przepisów na pizzę. Ale często pytacie o sam przepis na ciasto na pizzę, więc dzisiaj wrzucam was sam przepis na ciasto. 
Proporcję są na dwie duże pizzę, takie pieczone na dużej blaszce z piekarnika, możecie także zrobić cztery mniejsze pizzę takie okrągłe. Jest to taki przepis, gdzie pizza wychodzi na cienkim spodzie, jak ktoś lubi bardziej grubsze to po prostu mniej rozciąga-rozwałkowuje ciasto i będzie ona mniejsza, ale bardziej puszysta. My zdecydowanie wolimy wersję ciasta cienkiego. Ciasto możecie przygotować z drożdży świeżych lub suchych, dodatki jakie lubicie. Może byś sos pomidorowy i różne rodzaje sera, może być wędlina, kurczak, warzywa. Kto co lubi lub to co ma pod ręką. Pizza to fajny sposób na czyszczenie lodówki. Pieczemy pizzę w piekarniku na blaszce lub na specjalnym kamieniu do pizzy, jak macie kamień to najpierw trzeba go nagrzać a potem położyć na nim pizzę i wtedy trzeba ja piec krócej - 7-8 minut wystarczy i będzie ona miała też nieco inny smak, będzie bardziej cienka i chrupiąca. Ja piekę różnie, raz na blaszce a raz na kamieniu. Taką gotową pizzę można także mrozić. Pozdrawiam was cieplutko i życzę pięknej niedzieli. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 350 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz olej.

W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i cukier, wymieszajcie i dopiero potem dodajcie resztę składników. 

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką lub na papierze do pieczenia. Przekładamy na blaszkę - dużą z piekarnika i jeszcze rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. 

Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy suszoną bazylią i oregano. Układamy dodatki - ser żółty, cukinię, pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, brokuły, szynkę, kabanosy. 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15 minut, grzanie góra-dół. Upieczoną pizzę posypujemy świeżą bazylią. 






Komentarze

  1. Domowa pizza najlepsza :) U nas też ostatnio była :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj mój mąż wspominał, że zjadłby sobie pizzę. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas też była pizza. Zawsze robimy dwie, bo ja nie mogę nabiału, więc robię sobie taką bez sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u nas czasami robię dla wszystkich taką samą a czasami każdy sobie nakłada co chce :-)

      Usuń
  4. ojjeny, mój mąż robi pizzę i to taką pyszną, że ja już przestałam zamawiać ;DD ale ja jestem totalnym beztalneciem, nie wyjdzie mi w życiu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś ty kochana, nie wierzę :-) z pewnością by ci wyszła :-)

      Usuń
  5. Pysznie się prezentuje <3 Dawno nie robiłam pizzy w domu i chętnie skorzystam z Twojego przepisu na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.