Domowa bułka do kebaba


Dobry wieczór kochani. No i mamy weekend a ja mam końcówkę urlopu, jejku jak ten czas szybko zleciał, za szybko. Ale za jakiś czas będzie kolejny urlop, więc już odliczam dni. 
Dzisiaj mam dla was przepis na domową bułkę do kebaba, ostatnio robiłam i próbowałam kilka razy, aż w końcu jest, wyszła idealna. W smaku nawet lepsza niż ta gotowa co kupujemy. Jeżeli lubicie czasami zjeść domowy fast food to koniecznie zróbcie taką bułkę. Jutro wstawię wam przepis na domowe mięso drobiowe do kebaba, akurat jutro robię znowu na obiad, bo tak nam smakuje taka domowa wersja. Życzę wam miłego wieczorku i miłego weekendu. U nas właśnie pada i grzmi. Pozdrawiam was cieplutko. 


Składniki:


- 460 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 550

- pół łyżeczki soli
- 20 ml oleju
- 150 ml ciepłej wody
- 70 ml kefiru
- 80 ml jogurtu greckiego
- 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
dodatkowo
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- garść sezamu do posypania


Do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem, odstawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepłą wodę, kefir i jogurt grecki, olej i płynne drożdże. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk lub za pomocą miksera z hakiem - około 5 minut. 

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Następnie ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i ponownie zagniatamy. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągamy ciasto na kształt owalnego placka. 

Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i nacinamy nożem - tak jak widać to na zdjęciu. Posypujemy sezamem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy bułkę przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczoną bułkę przekładamy na kratkę, aby przestygła. Kroimy ją na cztery części i nadziewamy mięsem, warzywami i sosem. 













Komentarze

  1. nigdy takiej nie robiłam';)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie takie bułki do kebaba lubię bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, keidy ja ostatni raz jadłam kebaba? :D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.