Naleśniki szpinakowe z miodem i twarogiem


Dzień dobry moje słoneczka. Jak wam minął weekend ? mi dobrze i mam nadzieję, że wam także. Mamy poniedziałek i zaczynamy nowy tydzień, nowe wyzwania przed nami i cele. Ja naładowałam w weekend bateryjki i mam mnóstwo energii. A na śniadanko mam takie pyszne zielone naleśniki ze szpinakiem i miodem. Wyszły po prostu przepyszne, no i mają taki cudny zielony kolorek. 
Zamiast cukru do naleśników i farszu dodałam miodu akacjowego, bardzo często dodaje miód do różnych dań, jest bardzo zdrowy. 

Miód akacjowy jest najsłodszym z miodów i ma jasną barwę, jest bogaty w węglowodany, kwasy organiczne, białko i enzymy. Zawiera dużo magnezu i potasu. Działa na nas uspokajająco i wzmacniająco, wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Miód akacjowy może pomóc przy gojeniu się ran - robi się z niego okłady a także pomaga w przeziębieniach. Miód akacjowy jest najlepszy dla diabetyków. Warto wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Zapraszam was także do sklepu pełnego miodowych skarbów Wcinaj Miód - znajdziecie tam bardzo duży wybór różnego rodzaju miodów, mydeł i świec. Czy jedliście kiedyś miód jabłkowy z cynamonem, z maliną czy porzeczką, koniecznie spróbujcie bo jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego poniedziałku i smacznego. 


Składniki:

- 3 jajka
- 300 ml wody
- 130 ml napoju ryżowego (lub mleka)
- 70 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka miodu akacjowego Wcinaj Miód
- szczypta soli
- łyżka oleju

nadzienie
- twaróg półtłusty
- jogurt naturalny
- miód akacjowy Wcinaj Miód
- truskawki do dekoracji


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z napojem ryżowym (lub mlekiem). Wlewamy wodę. Dodajemy szpinak i ponownie miksujemy - ja użyłam do tego blendera.

Dodajemy miód, sól, olej i mąkę. Wszystko razem miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię i za pomocą łyżki do zupy nalewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Przygotowujemy farsz - twarożek mieszamy z jogurtem i miodem. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w ruloniki lub trójkąty. Podajemy z truskawkami, możemy jeszcze polać po wierzchu miodem. 





Komentarze

  1. Uwielbiam miody i od kilku miesięcy regularnie stosuje je w swojej kuchni. Też zamawiam miody z Wcinaj Miód. Aktualnie mam wrzosowy, spadziowy ze spadzi iglastej i spadziowy ze spadzi liściastej. Te dwa ostatnie póki co lubię najbardziej i dodaje je nawet do potraw z mięsem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Mają pyszne miodki i bardzo duży wybór. Miłego dnia :-)

      Usuń
  2. apetyczny kolor naleśników:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takich naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak i miód ciekawe połączenie. Nie łączyłem takich smaków. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest niesamowity:))zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny kolor, zrobię synkowi☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z naleśnikami szpinakowymi :D
    Chętnie wypróbuję przepis, bo bardzo mnie zaciekawił :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie! Idealne dla dzieci!

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej jak one pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich naleśnikòw się nie odmawia 🙂wyglądają obłędnie😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Od jakiegoś czasu mam bardzo ochotę na naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że przypadną mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota... chyba już wiem jakie zrobię następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie ostatnio królują naleśniki na wytrawnie: Z cukinią marchewką i serem, z młodą kapustą i twarogiem czy bolońskie.

    OdpowiedzUsuń

  15. też uwielbiam dodawać miody do różnych potraw, a naleśniki naprawdę zjawiskowe !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego cuda szpinakowego to jeszcze nie widziałem. U mnie naleśniki często lądują na kolacje po treningu. Bardzo fajny przepis musze je kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.