Ciasto francuskie z szynką i szparagami


Dzień dobry kochani. Jak wam mija długi weekend ? Ja mam urlop i korzystam. Robię wszystko to na co ciągle brakuje mi czasu, nadrabiam filmy, czytam książki, trenuje i gotuję w kuchni. Mogłabym tak już zawsze. Wczoraj na obiad zrobiłam ciasto francuskie z szynką, szparagami i serem, wszystko zapiekłam w piekarniku. Takie pyszności robiłam już wiele razy, ale nie doczekały się zdjęć, zbyt szybko znikały z talerza. Koniecznie zróbcie takie danie póki jeszcze są dostępne szparagi.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego piątku. 


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- 100 g sera żółtego startego
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania


Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Na każdą z nich układamy ukośnie po plastrze szynki szwarcwaldzkiej lub innej jaką macie. 

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce i układamy je na cieście po 2-3 sztuki. Posypujemy startym serem. Zlepiamy ciasto pośrodku. 

Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia. 






Komentarze

  1. Jakie fajne przekąski :) uwielbiam szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i szybkie do zrobienia, jeśli mamy gotowe ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń

  4. To są moje smaki, uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie, proste i smaczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis muszę spróbować 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłem. Polecam i nie marudzę.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto francuskie za jego uniwersalność :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham szparagi i ciasto francuskie, koniecznie muszę przygotować to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić szynkę, jeśli nie chcemy żadnego mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu go pominąć. Będą równie pyszne. Można dodać suszone pomidory :-)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.