Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Dzień dobry słoneczka. Nie wiem kiedy ten tydzień tak szybko zleciał, ale mamy już piątek. Przecież dopiero co był poniedziałek, prawda. No dobra, ale zaraz weekend więc cieszę się bardzo. No i są już truskawki, co prawda jeszcze ich smak nie jest taki doskonały, ale już można poszaleć i zrobić z nimi coś pysznego. Ja wczoraj upiekłam drożdżówki z truskawkami, uwielbiamy ich smak. I do tego oczywiście kruszonka, duuuużo kruszonki. To jest obłędnie pyszne. Zresztą ja kocham wszystko co drożdżowe. Kochani zapraszam na drożdżówkę i życzę wam pięknego dnia. 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju

- 300 g truskawek

kruszonka
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 60 g mąki pszennej

Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn urósł. 

Następnie dodajemy mąkę, jajko i żółtko oraz olej, wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.

Przygotowujemy kruszonkę - masło rozcieramy z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. 

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielimy ja na 9 kulek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy je na placek, można lekko podsypać mąką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. 

Bułki smarujemy białkiem, które nam zostało. Na środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki umoczonej w mące i układamy truskawki. Posypujemy kruszonką. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, grzanie góra-dół. Bułki pieczemy 20-25 minut, aż nam się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby przestygły.






Komentarze

  1. oj porywam dla siebie kilka sztuk!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo szaleństwo Marzenko!
    Cudownie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie z tą kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślisz, że z mąki pszennej pełnoziarnistej wyszłyby takie dobre ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko możesz spróbować. Ale myśle, że musisz dać odrobinkę więcej płynów :-)

      Usuń
  6. Jeszcze nie kupowałam w tym roku truskawek. Koniecznie muszę nadrobić stracony czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć :-) Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich bułeczek nie można odmówić <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki jak malowane:)
    Drożdzówki z owocami i kruszonką to poezja smaku.
    Twoje są mniamuśne :)
    Pozdrawiamy ❤️

    OdpowiedzUsuń

  10. uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, a Twoje bułeczki z truskawkami i kruszonką, palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat nie wiedziałam co zrobić z truskawkami. Jeszcze troszkę mam, może upiekę :) na razie zrobiłam dżem i ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.