Chleb pszenno żytni na zakwasie


Dzień dobry moje słoneczka. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie. Mam nadzieję, że wszystko jest dobrze. Mam dla was dzisiaj pyszny, domowy chleb na zakwasie. Jeżeli macie zakwas to zrobicie go bez problemu a jak nie macie zakwasu to przepis znajdziecie tutaj
Nie ma nic lepszego od takiego domowego, świeżo upieczonego chlebka. Nie potrzebuje on zbyt wielu dodatków, wystarczy masło czy domowy dżem. Zrobienie takiego chlebka jest naprawdę łatwe, nie bójcie się spróbować a jak już raz upieczecie to będziecie piec cały czas, to uzależnia. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 4 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 720 + szklanka ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 340 ml ciepłej wody
- 2 łyżki słonecznika + garść do posypania chleba
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli


Zakwas dokarmiamy wieczorem - do miski przekładamy zakwas i dolewamy szklankę ciepłej wody i szklankę mąki żytniej typ 720. Mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką, zostawiamy na całą noc. 

Następnie z tego dokarmionego zakwasu odkładamy do słoiczka 4 łyżki zakwasu na kolejny chlebek. 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą, sól, słonecznik, siemię lniane oraz wlewamy wodę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny. 

Blaszkę keksówkę (30 cm) smarujemy olejem i przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy za pomocą zmoczonych w wodzie dłoni, posypujemy słonecznikiem i  zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy blaszkę z ciastem chlebowym i pieczemy chleb przez 1 godzinę i 10 minut,  możemy także pod koniec pieczenia włączyć na 5 minut funkcję termoobiegu. 

Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i układamy go na kratce, aby wystygł. 














Komentarze

  1. Już mi tu pachnie... już cuzję tą miękkość *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tęsknię za takim prawdziwym chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście pysznie wygląda ten chlebek. Już od dłuższego czasu przymierzam się do upieczenia takiego swojego, domowego pieczywka. Tu mam już niezłą zachętę i myślę, że w końcu zrealizuję swoje postanowienie. Jak mi wyjdzie i posmakuje to już zostanę przy takim pachnącym, ciepłym, domowym pieczywie. Trzymajcie za mnie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia. Pieczenie chleba to nie takie trudne zadanie :-)

      Usuń
  4. Pyszny chlebek, aż mi przed ekranem zapachniało ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego, niż świeży domowy chlebek 😍 szkoda, że nie mam piekarnika 😔

    OdpowiedzUsuń
  6. idealny!!! chyba wreszcie skuszę się i ja na jakiś chleb

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i potwierdzam - chlebek jest przepyszny !!! na pewno na stałe ląduje w menu w mojej "domowej piekarni". Nawet dzieci stwierdziły, że to najlepszy chleb. dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  8. Hejka :)
    Robię już któryś raz Twój chlebek i jestem powtarzalny w tym aczkolwiek nie wychodzi tak puszysty jak ten ze zdjęcia. Czy mam dodać trochę drożdży przed samym wyrastaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawaj drożdży. Możesz dać więcej zakwasu 😃

      Usuń

  9. Chleb bardzo dobry, przepis rewelacja, właśnie upiklam, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego przepisu szukałam,jest pyszny,sama wyprodukowałam zakwas,upiekłam dokładnie tak jak w przepisie,dzięki

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może Pani podać ilość zakwasu w gramach, bo łyżka łyżce nie równa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.