Pieczona karkówka gyros

 


Dobry wieczór. Mam dzisiaj dla was super pomysł na obiad i to taki, który w zasadzie robi się sam. I powiem wam jeszcze jedno - tak jak nie przepadam za karkówką tak w tym wydaniu jest po prostu obłędna w smaku i bardzo mi smakuję. Zrobiłam ją na obiad i zaprosiłam rodzinkę, bardzo im wszystkim smakowała. Taką karkówkę musicie sobie koniecznie zrobić. Polecam.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 



Polecam wam także inne przepisy na obiady



PIECZONA KARKÓWKA 

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 8

Składniki:

- 2 kg karkówki
- 1,5 opakowania przyprawy gyros
- 300 g ketchupu pikantnego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na takie cieńsze plasterki i przyprawiamy ją przyprawą do gyrosa.

Przygotowujemy marynatę - ketchup mieszamy z majonezem i musztardą, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Cebule kroimy na plasterki. Marynatą smarujemy każdy plaster karkówki z jednej strony i układamy na niej cebulę. I tak z każdym plasterkiem. 

Następnie kawałki mięsa układamy w naczyniu do zapiekania jedno przy drugim. Jak została wam marynata to posmarujcie jeszcze mięso po wierzchu. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy karkówkę przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 30 minut, ale bez przykrycia. 

Jak mięso będzie się wam za bardzo rumienić to ponownie go przykryjcie. Po upieczeniu ja odlałam nadmiar wody z tłuszczem jaki powstał. Podałam karkówkę z surówką z kapusty pekińskiej. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.