Szarlotka na zimno

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na szybkie i łatwe ciasto, które zrobi absolutnie każdy bez najmniejszego problemu. Szarlotka na zimno smakuję po prostu obłędnie i musicie ją koniecznie zrobić. Jestem pewna, że będzie wam smakowała. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- 1,7 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka - u mnie malinowa
- 20 g żelatyny
- 100 g suszonej żurawiny - u mnie słodzona sokiem jabłkowym Bakaliano
- 400 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 50 g startej czekolady

Przygotowanie:

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Układamy 2/3 biszkoptów.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz cynamon. Gotujemy 15 minut aż zmiękną. Dodajemy żurawinę i mieszamy. 

Wsypujemy galaretkę i żelatynę i ponownie mieszamy. 

Masę wykładamy na biszkopty i układamy pozostałe biszkopty i schładzamy w lodówce. 

Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną na sztywno. Przekładamy na masę jabłkową (musi być całkowicie zimna). Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ponownie schładzamy. Ciasto jest gotowe i jest obłędnie pyszne.

Polecam wam produkty ze sklepu Bakaliano, są rewelacyjne i mają naprawdę świetne ceny. Zróbcie sobie zapasy i zakupy na święta. Oprócz bakalii znajdziecie tam mnóstwo innych fajnych produktów, orzechy, pestki, nasiona, produkty dla dzieci, cukry, mąki i wiele wiele innych.
Mam dla was także 10% zniżki z kodem maniusia10. 




Wpis powstał we współpracy z Bakaliano. 

Komentarze

  1. Wygląda trochę imaczej niż zwykła szrlotka, ale na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, to ciasto wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto ! Fajnie, że można zrobić szarlotkę bez piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto znam pod nazwą szarlotka królewska. Na spód piekłam biszkopt. A teraz, sprawa uproszczona. Dziękuję ♥️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.