Rogaliki drożdżowe z marmoladą

 


ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - JAKIE ONE SĄ PYYYYYSZNE !!!

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na najlepsze rogaliki drożdżowe. Musicie koniecznie je spróbować, to ciasto drożdżowe to jest absolutny hit. Po wyrobieniu nic się nie klei i pracuje się z ciastem wspaniale. Z tego ciasta zrobicie także bułeczki czy chałkę.
Zapraszam częstujcie się !!!!

Polecam wam także inne przepisy na rogaliki:

Składniki:

- 30 g świeżych drożdży 
- 1 łyżka cukru
- 600 g mąki pszennej 
- 300 ml letniego mleka 
- 80 g roztopionego masła 
- 2 żółtka 
- 80 g cukru 

dodatkowo 
- marmolada
- białko do posmarowania rogalików 
- 2-3 łyżki cukru do posypania rogalików

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Rozcieramy i zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka. Wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Dodajemy drożdże.

Wyrabiamy ciasto przez około pięć minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na cztery części.
Każdą cześć rozwałkowujemy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy białkiem. Posypujemy cukrem i zostawiamy je jeszcze na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.