Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

 


NAJLEPSZE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI !!!

Pyszne i bardzo szybkie ciasto jogurtowe z owocami - u mnie z rabarbarem i truskawkami. Mówię wam jakie ono jest pyszne, każdy go zrobi bez problemu i zawsze wychodzi. Wystarczy kilka minut, składniki, które zawsze mamy w lodówce i pyszne ciacho gotowe. Możecie je zrobić z różnymi owocami, pasują dosłownie wszystkie. Miłego dnia i smacznego. 



Składniki:

- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 270 g oleju
- 440 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g owoców (u mnie truskawki i rabarbar)
kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą.

Blaszkę (42x25) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. I już. Kilka minut i mamy wspaniałe ciacho.






Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasto. Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Skorzystam. Przyznam się, że czasem robię więcej kruszonki i sama ją na "surowo" wcinam. Może to i niezbyt zdrowe, ale na coś w końcu trzeba umrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra tak ma, że podjada kruszonkę lub surowe ciasto :-)

      Usuń
  4. Ależ narobiłaś mi ochoty na takie ciasto:)uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.