Międzynarodowy Dzień Carbonary i konkurs
Kochani dzisiaj obchodzimy pierwszy Międzynarodowy Dzień Carbonary. Pewnie każdy z nas zna lub chociażby jadł kiedykolwiek to włoskie makaronowe danie. Dzień 6 kwietnia został wybrany nie bez powodu, gdyż to właśnie w 2016 roku, 6 kwietnia został opublikowany w sieci film, pokazujący sposób przygotowania carbonary. I to właśnie w tym filmie do dania została dodana śmietana, która wywołała falę dyskusji i zatoczyła ona szerokie kręgi. Jej skutkiem było ustanowienie dnia 6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Wszystko po to, aby zachować prawdziwie włoski przepis i pokazać jak powinna być przygotowana prawdziwa włoska carbonara, bo właśnie śmietana jako składnik tam nie występuje.
Prawdziwa carbonara ma w składnikach żółtka jaj, ser (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Dodanie śmietany do potrawy do podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. A makaron, no cóż, zdania w kwestii kształtu makaronu są podzielone, dla niektórych będzie to tylko spaghetti, jednakże Włosi dopuszczają także rigatoni.
Tutaj możecie zobaczyć film, jak prawidłowo przygotować włoską carbonarę.
No to teraz zróbmy prawdziwą włoską carbonarę. Zacznijmy od składników.
Dla 2 osób
potrzebne będą:
-
Spaghetti Barilla 160 g
-
Guanciale lub pancetta 80 g
- 2 żółtka jajek
- Ser Pecorino Romano 60 g
- Sól i czarny pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
- makaron
Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie
- na
rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale aż się zarumieni
- w misce
roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo
mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się
makaron).
- ugotowany
makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną.
Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody by uzyskać kremowy efekt.
- mieszaj
całość przez ok 1 minutę, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane
startym Pecorino i świeżo mielonym pieprzem.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Carbonary przygotowałam razem z Barillą dla was konkurs. Bardzo łatwy, szybki i z fajnymi nagrodami. Musicie odpowiedzieć tylko na jedno krótkie pytanie.
- w komentarzach pod tym postem odpowiedzcie na pytanie - czy do prawdziwej włoskiej carbonary dodaje się ser parmezan ?
- nagrodą w konkursie będzie paczka niespodzianka z produktami od Barilla
- konkurs trwa od dzisiaj tj. 06.04.2017 r. do 09.04.2017 r.
- spośród wszystkich prawidłowych zgłoszeń wylosujemy 5 osób, które dostaną paczki niespodzianki z produktami od Barilla
- nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski
- wyniki zostaną ogłoszone w ciągu trzech dni po zakończeniu konkursu
- na wasze dane adresowe będę czekała trzy dni, jak nie otrzymamy danych do wysyłki to wylosujemy kolejną osobę
- serdecznie zapraszamy do konkursu i czekamy na wasze odpowiedzi