Follow by Email

sobota, 16 kwietnia 2016

Słodka księżniczka


Zrobiłam wspaniałe ciacho, po prostu wyszło tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zniknęło. Poczęstowałam wczoraj nim gości, jedli, zachwalali i sobie dokładali. I nie ma nawet kawałka, dobrze, że wcześniej zdążyłam zrobić zdjęcia. Bardzo lubimy ciasta z kremem i zauważyłam, że to właśnie one cieszą się największą popularnością. W tym cieście smaki się nawzajem wyłamują, słodki i kwaśny, nuta kokosu z nutą cytryny i porzeczki. Całość smakuje wprost idealnie. Ciacho jest naprawdę szybkie do zrobienia i łatwe, trzeba tylko poczekać, żeby się schłodziło w lodówce. Za oknem słoneczko i zapowiada się wspaniały weekend, ja zostawiam was z ciastem i biegnę dalej, kilka spraw czeka do załatwienia. Miłego dnia :-)

Zapraszam :-)

- 1 l śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 4 wafelki kokosowe princessa
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- puszka kajmaku
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie krakersów
- 2 duże opakowania herbatników (400 g)
- łyżka masła do wysmarowania blaszki (38x25)

Wykonanie:

Blaszkę smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i układamy kolejną warstwę herbatników. Kolejnym składnikiem jest kajmak, rozsmarowujemy go na herbatnikach. Do misy miksera wlewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietany i miksujemy, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do tej masy wrzucamy pokrojone w kostkę 3 wafelki kokosowe. Mieszamy i wykładamy masę na rozsmarowany kajmak. Na to wykładamy krakersy. 
Galaretkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej, przegotowanej wody. Chwilkę studzimy, ale naprawdę chwilkę, bo szybko się ścina (w tym czasie miksujemy pozostałą śmietanę, tak jak pisze niżej).
Do tej samej misy miksera wlewamy kolejną porcję śmietany (500 ml) i ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Połowę śmietany rozsmarowujemy na krakersach a do reszty dodajemy przestudzoną (chwilkę dosłownie) galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę mikserem. Następnie wykładamy śmietanę z galaretką. Dekorujemy wierzch ciasta kawałkami wafelka kokosowego, co nam został. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. 







87 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto Marzenko i do tego bez pieczenia! Nic dziwnego że tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z kremem mają w sobie coś... uzależniającego :D Wygląda bardzo apetycznie, udanego weekendu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja się wcale nie dziwię, że zniknęło :) Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja w sumie też bo było naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  4. Tytuł bardzo mnie zaciekawił i dobrze, że weszłam na Twojego bloga bo faktycznie super przepis :)
    Zapraszam do mnie! www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć do Ciebie mam baaardzo daleko to gotowa jestem się zebrać raz dwa i przemierzyć pół Polski, żeby takiego ciacha spróbować. Absolutnie moje smaki, w 100%. Jadłabym! A w dodatku takie piękne, białe i niewinne ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu bardzo bym się ucieszyła gdybyś mnie odwiedziła, naprawdę zapraszam :-)

      Usuń
  6. no po prostu majstersztyk...
    :***

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak od rana kusisz słodkościami? złapałaś mnie na to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodziutka ta Księżniczka. Proponuje powtórkę z wypieków. Niech inni też skosztuja. :-)
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę nad powtórką i to poważnie :-)

      Usuń
    2. Dlugo jeszcze do powtorki. :( ???
      Maruda

      Usuń
  9. u Ciebie zawsze takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniale to ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko to ciasto prezentuje się wspaniale. Pozdrawiam i miłej soboty życzę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ pyszne ciasto, wygląda wspaniale i do tego moje ulubione wafelki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie widziałam tak wspaniale wyglądającego ciasta, naprawdę. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się bardzo, w końcu to księżniczka :-)

      Usuń
  14. Wygląda smakowicie, więc nie dziwi, że całe znikło :-) Sama chętnie bym zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tyle pysznych warstw, że nie można się opanować i zjeść tylko jednego kawałka :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ciacho Marzenko :) Po składnikach wnioskuję, że też nie przestałabym na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No powiem ci kochana że ciężko poprzestać na jednym :-)

      Usuń
  17. Jak ja lubię takie słodkości-delikatności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudownie się prezentuje! Dla mnie bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi ochoty narobiłaś :) Rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak taką zrobić :-)

      Usuń
  21. lubię takie ciacha z kremem bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow :) Aż mi w brzuchu zaburczało . Takim ciachem chyba każdego księcia można oczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Marzenka dałaś czadu z tym ciachem :)
    Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aż strach spróbować ( żeby nie przesadzić z ilością kalorii ), moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj wierzę, że było takie pyszne! Wygląda obłędnie! Prawdziwa arystokratka, wśród ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowne ciacho, aż chciałoby się wprosić na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie znałam tego ciasta. Wygląda rewelacyjnie:)
    pycha:)
    ściskam Marzenko kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio to takie małe kombinacje smakowe :-) ale naprawdę udane :-)

      Usuń
  28. Ciasto prezentuje się pięknie ;D Istna bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniałe ciasto Marzenko, muszę koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Podpisuję się pod wszystkimi, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  31. Marzenko ciacho wygląda obłędnie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo mnie takie ciasto kusi :) I do tego jaki wachlarz smaków! Masz pomysły, Marzenko! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mmmm ale słodkości ;) trzeba kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. To ciasto musiało być przepyszne sądząc po takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Lubię kokosową Princessę ,a ciasto na jej wzór brzmi genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. U mnie w domu robi się podobn eciasto, ale nikt go tak cudnie nie nazywa !

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda rewelacyjnie, na pewno szybko znikło :D

    OdpowiedzUsuń
  38. ... aż mi w brzuchu zaburczało ;-) Wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) zapewniam że tak samo smakuje :-)

      Usuń
  40. takie ciasta wprost uwielbiam. z kremem i o różnych warstwach. no i bez pieczenia czyli można przygotować prawie wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż takie ciasta lubi najbardziej :-)

      Usuń
  41. Ile wczesniej można zrobić ciasto jeśli impreza w sobotę? Musze jakoś rozplanować prace, bo mam osiemnastkę córki i duuużo gości ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko w czwartek wieczorem lub piątek rano możesz spokojnie zrobić. Tylko musisz cały czas je trzymać w lodówce. Udanej 18 :-)

      Usuń
  42. Dziękuję. Tak zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  43. Ksiezniczka pyszna .To ciacho to obled ono jest z wysokiej półki 🎄

    OdpowiedzUsuń
  44. Świetne ciasto! :-) Zapisuję na mojej długiej liście ,, do zrobienia ". :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Marzenko fajna nazwa i apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  46. ale fajne ciacho! kokos..porzeczka pycha

    OdpowiedzUsuń
  47. Ciasto nie za słodkie, nie za ciężkie - pomimo litra śmietany. Wyczuwalne smaki porzeczki i cytryny fajnie się komponują. Zrobiłam wczoraj na bal karnawałowy dzieci. Jedno co mnie zmartwiło to to że się troszkę rozlatywało ( stało w lodówce całą noc ! - nie było aż tak ładne jak u Ciebie na zdjęciu- nie wiem czemu. Najważniejsze że smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  48. MMMM....skusiłabym się na kawałeczek >:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi