Follow by Email

czwartek, 29 maja 2014

Wafle i krem daktylowy :-)



Uwielbiam wafle i uwielbiam daktyle. Z tej miłości powstały wafle nadziewane kremem daktylowym i dla złamania słodyczy dżemem rabarbarowym. Smak kremu mnie samą zaskoczył, jest pyszny i z pewnością jeszcze wiele razy go wykorzystam do innych słodkości.

Daktyle to zdrowe owoce i możemy je dodawać do musli i innych płatków z mlekiem, do babeczek, ciast i jeść same, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Mają także dużo witamin i potas, wapń, żelazo i magnez. 

Macie ochotę - zapraszam do wypróbowania :-)



Składniki:

- 350 g daktyli drylowanych Skworcu
- 250 g serka mascarpone
- duże opakowanie suchych wafli



Wykonanie:


Daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Odstawić na 2 godziny aż zmiękną.

Przełożyć do naczynia, dodać resztę składników i zmiksować blenderem.

Wafle przekładać na zmianę kremem daktylowym i dżemem rabarbarowym, lub innym kwaśnym dżemem. 
Kroić w kostki.

Smacznego :-)







Jak ugryźć wafla

22 komentarze:

  1. Marzenko ciekawy pomysł :) szczerze przyznam, że w życiu bym nie wpadła by taki kremik zrobić. Ciekawe jak smakowały :) no i czy dżemik nie rozmoczył wafli :) Dziękuję za dodanie przepisu do wafelkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) kremik pyszny polecam do wypróbowania. Dżemik nie rozmoczył wafli bo był gęsty a warstwa niezbyt gruba :-) za to kremu dałam od serca ;-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. bardzo lubię wszelkie musy i kremy na bazie daktyli - zdrowe i naturalnie słodkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubię daktyle. A kremy teraz również :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Daktyle z mascarpone ! Jeszcze nie jadłam, ale wkrótce spróbuję, bo to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio chodzą za mną takie wafle... tylko zastanawiam się z jaką masą zrobić :) jescze takiej wersji z masą daktylową nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karino polecam, koniecznie wypróbuj. Wafle wyszły rewelacyjne w smaku :-)

      Usuń
  6. Wow! Rewelacyjny pomysł :) Też uwielbiam daktyle!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Klaudio to musisz koniecznie go spróbować :-) jest pyszny :-)

      Usuń
  7. Ooo wooow ! O kremie daktylowym to ja nie słyszałam ! Oj.. mąż by się ucieszył widząc taką słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko to był taki eksperyment :-) i bardzo udany, super także jako krem do przełożenia tortu :-) polecam :-)

      Usuń
  8. Muszą być obłędne w smaku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są :-) rewelacyjne polecam :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  9. Jejku ten krem musiał być pyszny :) Takiego jeszcze ani nie jadłam, ani nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic straconego, zrób koniecznie, z pewnością bedzie ci smakował :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. Ogromnie mnie zachęciłaś do zrobienia wafli. Dawno nie robiłam a tak bardzo je lubię. Pyszny krem. A daktyle?...umm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja też nie robię ich często, dlaczego - sama nie wiem :-) ale krem polecam :-) nadaje się do różnych słodkości, tylko wybierz kwaskowaty dżemik :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi