Follow by Email

czwartek, 17 grudnia 2015

Śledzie w zalewie


Dzisiaj mam dla was świetny przepis na śledziki. Koniecznie je zróbcie na święta, są po prostu genialne w smaku. Przepis dostałam od mojego taty, a on od znajomej a ona nie wiem skąd. Ale wiem jedno, takie przepisy, które przechodzą z rąk do rąk są sprawdzone.
Ja właśnie zrobiłam porcję i tak się zastanawiam czy dotrwają w ogóle do wigilii. Czy nie będę musiała dorobić. Ale powiem wam, że robi się je naprawdę błyskawicznie.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg świeżych filetów śledziowych
- 4 cebule
- świeżo zmielony pieprz

zalewa
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka soli himalajskiej 
- 3 łyżki cukru trzcinowego 
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Cebulę kroimy na grube piórka, śledzie kroimy na kawałki. W garnku układamy warstwę śledzi, na to cebulę, na to świeżo zmielony pieprz, znowu śledzie, cebulę i pieprz i tak, aż skończą nam się składniki. Zalewamy to wszystko gorącą zalewą i zagotowujemy ponownie, gotujemy dosłownie 4 minuty. Studzimy i przekładamy do pojemnika, przechowujemy w lodówce. 









33 komentarze:

  1. Świetna przystawka na wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Wigilię śledzie obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie lubiłem, ale chyba skusiłbym się na tą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. śledzie w takim wydaniu są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli znajdę gdzieś świeże śledzie to zrobię, brzmi pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam chyba z rok śledzi! Ale bym spróbowała. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, z dodatkiem pomidorów najbardziej :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny sposób na śledzie, chętnie wypróbuję!
    Dla pewności, te śledzie to surowe filety, a nie solone?

    OdpowiedzUsuń
  9. Postanowiłyśmy, że w tym roku damy szansę śledziom :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie miałam dużo do czynienia z takimi śledziami i chętnie bym och spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bosko, chyba mnie skusiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super śledziki. Kuszące na święta do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam śledzie w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam a śledzikami, ale na Twoje z chęcią się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śledziki prezentują się wyśmienicie! Nie znam tego przepisu, ale zapisuję i kiedyś skorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale apetycznie wyglądają! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Będą wspaniałe na wigilijny stół:)
    ściskam kochana cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię śledzie pod każdą postacią. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam śledzie i właśnie mam zamiar zrobić na święta. Bo one muszą być. Twoja wersja podoba mi się. Zjadłabym chętnie. Nawet teraz :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny przepis, chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Śledzie jem bardzo rzadko, ale przepis mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy przepis... z surowych filetów jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham śledzie! W mojej lodowce ten przepis raczej do świąt nie dotrwa, ale zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi