Follow by Email

środa, 16 grudnia 2015

Świąteczny chlebek bananowy


Zachciało mi się chlebka bananowego, ale takiego typowo świątecznego. Takiego pysznie nadzianego o piernikowej nucie. No to sobie takiego upiekłam, a właściwie nie sobie a dla rodzinki i znajomych.
A co niech też spróbują tej pyszności. Chlebuś wyszedł bardzo aromatyczny i pełen bakalii. Zdecydowanie polecam wam go na świąteczny stół. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g dojrzałego banana
- 100 g mango (u mnie z puszki)
- 4 jajka (ja miałam duże)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g oleju kokosowego
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia od Delecty
- 80 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 400 g bakalii (u mnie śliwki suszone, morele suszone, figi suszone, migdały, orzeszki pini, jagody goji, wiśnie suszone, żurawina suszona)
- polewa czekoladowa - ja miałam takie gotowe dropsy czekoladowe do rozpuszczenia
- posypka decorada od Delecty

Wykonanie:

Wszystkie bakalie należy posiekać na kawałki (oczywiście te które tego wymagają). Do misy miksera włożyć miękkie masło i olej kokosowy i zmiksować je z cukrem. Banany i mango rozgnieść widelcem i dodać do masy cały czas ucierając. Następnie dodać jajka i jak składniki się połączą to dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz kardamonem. Jak składniki się połączą to dodać bakalie i wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia - keksówka 40 cm - wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto, posypać posypką. 









Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

34 komentarze:

  1. Taki chlebek musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko w takich chwilach bardzo żałuje, że moja rodzina jest nie bakaliowa, bo chlebek wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super i jeszcze w środku ile ma pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł aby go wzbogacić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie bardzo świąteczny, wygląda cudownie z tymi dodatkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki trochę keksowaty :) Podoba mi się ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko wspaniały świąteczny chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiał być przepyszny i na pewno smakował świętami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne ciacho bogate w bakalie i jeszcze polewa, mniam :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie się prezentuje :) na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W środku bogaty w dodatki czyli taki jak lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie! I pewnie smakuje wyśmienicie! ;-)ekstra :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bananowe chlebki są świetne i długo zachowują świeżość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na chlebek bananowy. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękniutki i bardzo kuszący Ci wyszedł :) Pozdrawiam buziole

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudny, bardzo odświętny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie, a jak dużo nadziany bakaliami ;-) pyszotka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam chlebek bananowy :) mam inny przepis, ale chętnie wypróbuję również ten, dla urozmaicenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow! Ale smacznie wygląda! Jeszcze to mango...! Zbliżają się wolne dni i jak w ciągu tego czasu nie zrobię tego chlebka to... poddaję się dobrowolnie każdej karze!

    OdpowiedzUsuń
  20. Twój chlebek prezentuje się znakomicie! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie dość, że jest to mój ulubiony chleb to jeszcze Twoja wersja "na bogato"z nutką świąteczną.
    Po co komu śnieg skoro ma taki chlebek.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny chlebek, bogato nadziany, tak jak lubię :). A ta spływająca polewa po bokach wygląda niezwykle apetycznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo bogaty chlebek!
    W sam raz do świątecznej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  24. ta polewa taka kusząca <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi