Follow by Email

poniedziałek, 21 marca 2016

Barszcz z pieczonych warzyw


Będąc ostatnio u rodziców przywiozłam całą reklamówkę pysznych warzyw. Przechowali je na strychu a dostali od sąsiada, który je latem hodował na polu. Postanowiłam ugotować z nich zupę. Ale tym razem warzywa nie były gotowane a pieczone w piekarniku. W smaku wyszły bardzo aromatyczne. U mnie w rodzinie bardzo lubią zupy i w sumie to bardzo często je gotuje. W tygodniu kiedy pracujemy nie ma czasu na długie stanie w kuchni i gotowanie. Dlatego świetnym pomysłem są zupy, są zdrowe, pyszne i treściwe a zarazem lekkie. 
Koniecznie spróbujcie zrobić zupę z pieczonych buraków, są zdecydowanie lepsze niż gotowane. Pozostaje w nich cały aromat i smak. Ja od pieczonych buraków jestem już wprost uzależniona. 
Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg buraków (waga przed obraniem)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- ząbek czosnku
- 2 małe cebule
- mały por
- liść laurowy
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- ziemniaki
- łyżka masła

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wkładamy obrane i pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Dodajemy odrobinę wody i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, ale nasze warzywa zostawiamy jeszcze na pół godziny w piekarniku. Wyciągamy i chwilkę studzimy, możemy pokroić teraz warzywa na mniejsze kawałki i wrzucamy je do garnka. Dodajemy wodę (około 1 litra wody wystarczy) liść laurowy i zagotowujemy. Nie ma potrzeby, aby je długo gotować. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Gnieciemy tłuczkiem z odrobiną masła. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Przelewamy ją do miseczek i podajemy z ziemniakami. 











60 komentarzy:

  1. U mnie jakoś zupy nie specjalnie schodzą, ale tę chętnie bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. To najsmaczniejszy sposób na zdrową i pyszna zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nabrałam teraz ochoty na barszczyk ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana do Bydgoszczy nie jest tak daleko :-)

      Usuń
  4. Marzenko jaki piękny kolor zupka ma :)
    Z pieczonych warzyw jeszcze zupy nie robiłam.
    Koniecznie trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My od zup jesteśmy wprost uzależnieni. Chętnie przygotuję taką z pieczonych warzyw:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, od rana kusisz:) Barszczyk wygląda wspaniale:)
    buziaki wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa z pieczonych warzyw to moja ulubiona wesrja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również bardzo lubię zupy, ale jeszcze nie zdecydowałam się piec warzyw do zupy, ale wydaje się to być dobry pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym miseczkę takiej zupy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam cię, że nawet dwie bo taka dobra wyszła :-)

      Usuń
  10. Lubię barszczyk, z pieczonych warzyw jeszcze nie jadłam, muszę to zasugerować mojej mamie. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Barszcz z ziemniakami gotowała moja mama, a teraz ja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przepis wyniosłam z rodzinnego domu :-)

      Usuń
  12. Bardzo fajny pomysł z pieczonych warzyw. Jeszcze nie robiłam, ale wyobrażam sobie smak. Pieczone buraczki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam barszczyk z ziemniaczkami i cebulką

    OdpowiedzUsuń
  14. Wierzę w jej pyszny smak ;)
    Pieczone buraki także uwielbiam, ale jeszcze bardziej lubię te gotowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam barszcz! Niestety mój mąż za nim nie przepada, więc za często go nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak to dobrze, że mój go bardzo lubi :-)

      Usuń
  16. Ja również bardziej przepadam za pieczonymi warzywami - mają wtedy głębszy smak. Wierzę, że zupka była pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  17. Z takimi daniami zawsze trafiasz w nasz gust ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszelkie barszczyki uwielbiam, ale z pieczonych warzywek jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko spróbuj koniecznie, wychodzi naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  19. Uwielbiam zupy, Twoja wygląda prze smacznie, muszę tez spróbować z pieczonych warzyw.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko robiłam krem z pieczonych warzyw i był przepyszny i inny niż zgotowanych.
    Teraz muszę wypróbować Twój przepis, bo dobrych zupek nigdy nie jest za dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z pieczonych warzyw! Mmm, co to musiał być za wspaniały smak. Zwykle jadałam takie klasyczne, z gotowanych warzyw. Z chęcią poprosiłabym zatem o miseczkę, aby móc się delektować tym smakiem i w pełni go poznać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już jestem uzależniona :DDDD

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam zupy - Twoją zjadłabym ze z=smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego kochana :-) ta jest wyjątkowo pyszna :-)

      Usuń
  24. Kolorek idealany, prawdziwe bogactwo smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nie spotkałam się z przechowywaniem warzyw na strychu. :D
    Poproszę miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko pyszna zupka, ja ostatnio też praktycznie cały czas zajadam się burakami :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale zjadłbym taki barszczyk, wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajny przepis Marzenko :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zachwyca mnie ilość i różnorodność warzyw w tym barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  30. pyszna zupka w sam raz na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo lubię zupy z pieczonych warzyw, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pieczone nadają zupie świetnego aromatu, aż mi zapachniało tym barszczem

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetna zupa, pieczone warzywa mają dużo więcej smaku i aromatu, pycha :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  34. Też uważam że warzywa pieczone czy nawet podsmażone daję dużo lepszy efekt niż te z samej wody.

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie oparłabym się takiemu barszczykowi :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pysznie wygląda ten barszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Barszcz z buraków robiło się u mnie w domu na Wielkanoc. Takiej wersji nie próbowałam, chętnie ją przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękny, głęboki kolor barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie przepadam za barszczem, ale sprzedam pomysł mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Do wypróbowania :) Bardzo zachęcający przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. Taki barszczyk bym zjadła, pieczone buraczki również kocham i też warzywa zawsze od rodziców (męża) przywożę torbami :D Teściu pracuje na giełdzie

    OdpowiedzUsuń
  42. Super barszczyk:) Musi być pyszny:) U mnie wszyscy uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  43. mam wrażenie, że mi pachnie z monitora przez ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi