Follow by Email

piątek, 8 lipca 2016

Naleśniki bezglutenowe z twarogiem i czereśniami


Dzisiaj piątek a więc szybki pomysł na obiad. Dla mnie takim szybkim daniem są naleśniki. Nie są trudne do zrobienia i zawsze składniki mamy pod ręką, oczywiście to zależy jaki rodzaj naleśników robimy, bo ja przygotowuje je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję wam naleśniki w wersji bez glutenu z mąki ryżowej i kukurydzianej. Wyszły bardzo fajne w smaku. Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji na fb Błyskawiczne Piątki. Zachęcam was do dodawania przepisów i korzystania, znajdziecie tam naprawdę fajne propozycję. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 180 ml wody
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki ryżowej
- łyżeczka oleju kokosowego do ciasta
- olej kokosowy do smażenia

- 300 g twarogu śmietankowego
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- skórka starta z połowy limonki
- łyżka soku z limonki
- 300 g czereśni

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy mleko i wodę i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę ryżową i kukurydzianą oraz szczyptę soli, miksujemy aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 minut.

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy, teraz jest ciepło więc jest płynny. Mieszamy łyżką ciasto, jest to konieczne za każdym razem, gdy nabieramy ciasto, ponieważ ciasto będzie gęstsze na spodzie. Wylewamy porcję ciasta na patelnię, rozprowadzamy i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Nie smażcie naleśników zbyt długo bo mogą potem pękać. I nie smażcie naleśników grubych, raczej cienkie.

Farsz - twaróg mieszamy z jogurtem, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. Czereśnie musimy wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki, dodajemy do twarożku i mieszamy.

Jak już usmażymy wszystkie naleśniki możemy je smarować farszem, zawijamy.
Smacznego.







57 komentarzy:

  1. NIe jeden by się skusił ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i bardzo smaczne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają i zapewne tak samo smakują. Żeby tak można by było najeść się oczami.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne!
    I moje ukochane czereśnie...Mmmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas dzisiaj też naleśniki z serem i z.....
    jeszcze nie wiem, ale czereśni już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj już ...szkoda :-) ale jestem pewna, że z czymś pysznym :-)

      Usuń
  6. Kukurydziane? Muszą być pyszne, zwłaszcza z takim wnętrzem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadzienie wygląda przecudownie, no i skład ciasta też bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. naleśników z czereśniami nie jadłam, pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, przepiękne, smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam naleśników :) Narobiłaś mi ochoty :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenia czereśni i naleśników jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślę, że się nie zawiodę więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. naleśniki bezglutenowe ... bardzo fajny pomysł. Ja ostatnio z mąki gryczanej robiłam i też ciekawe w smaku wyszły. Fakt najlepiej jest mieszać mąki bezglutenowe ;-) Chyba dzisiaj zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśniki bezglutenowe robiłam, ale ten farsz jest dla mnie czymś nowym. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na wspaniałe naleśniki. Uwielbiam farsz serowy z dodatkiem owoców :) Miłego weekendu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu, wspaniałego weekendu kochana :-)

      Usuń
  15. Nigdy jeszcze nie jadłam naleśników z twarogiem i czereśniami , u mnie najczęściej są z bananem.Muszę spróbować w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja bardziej lubię naleśniki w wersji "słonej", ale te na zdjęciu wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja odwrotnie, te w wersji na słono robię bardzo rzadko :-)

      Usuń
  17. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno już nie jadłam takich cieniutkich naleśników. Pyszne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje słonko :-) wpadaj na naleśniczka :-)

      Usuń
  19. Naleśniki kocham, a czereśnie uwielbiammmmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze jestem chętna na takie naleśniki!
    cudownego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  21. ulala ale smacznie się prezentują;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne naleśniki Marzenko :) Mam w ogródku swoje czereśnie. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj ja bym zjadła takiego naleśnika;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Aż jestem ciekawa smaku takich naleśników. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sama kiedyś robiłam kukurydzane naleśniki i wyszły naprawdę pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale mi ochoty narobiłaś Marzenko na takie naleśniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja w tym roku czereśni jeszcze nie jadłam, ale jak już je kupię to na pewno przetestuję w takim zestawieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Looks so delicious!
    I`m following ur blog with a great pleasure via GFC

    Please join me - http://sunnyeri.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Rewelacyjnie wyglądają! Koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaki pyszny farsz. Wyjadłabym cały zanim trafiłby do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudowne naleśniczki! A te dodatki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak bezglutkowe to już pożeramy je wzrokiem :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Naleśniki z czereśniami! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  35. muszę przyznać, że wyglądają smakowicie :) czy dla zwykłej mąki też mogę zastosować te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Pewnie, że tak. Jakby jednak ciasto wyszło za gęste lub za rzadkie dodaj wody/mąki. Mąki mają różną wchłanialność płynów :-)

      Usuń
    2. Dziękuje. Pewnie, że tak. Jakby jednak ciasto wyszło za gęste lub za rzadkie dodaj wody/mąki. Mąki mają różną wchłanialność płynów :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi