Szarlotka :-)



No i zrobiłam :-) od dawna już za mną chodziła :-) i oto jest :-) pyszna szarlotka. 
Przepis mam od mojej Siostrzyczki a ona z kolei od Teściowej. Szarlotkę podałam z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, zaszalałam na całego !!! Ale jest pysznie :-).
Ciacho jest szybkie do zrobienia, skończyły mi się jabłka w słoiczku zrobione latem, więc tym razem kupiłam gotowe jabłka prażone do szarlotki, musiało być szybko i smacznie.

Zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta, najlepiej smakuje właśnie podana na gorąco z lodami i bitą śmietaną :-)



Składniki:

  • 420 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duży słoik prażonych jabłek
  • 30 g wiórek kokosowych Skworcu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • lody waniliowe




Wykonanie:

Do miski wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. 

Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut. 

Podpieczone ciasto posypujemy cynamonem, wykładamy jabłka wymieszane z wiórkami i posypujemy jeszcze cynamonem po wierzchu. Ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce.

Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. 

Podajemy jeszcze ciepłą z lodami i ubitą śmietaną.

Smacznego :-)










Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.