Chlebek bananowo-bakaliowy



Jak zobaczyłam ten przepis i fotki u Kasi to normalnie od razu zapragnęłam zrobić coś tak pysznego. Taki chlebek pysznie nadziany. Pełna radości i chęci przystąpiłam do pracy i... oj byście musiały mnie widzieć jak latam po całej kuchni i szukam składników. A tu jakieś braki, no nie, sobie myślę, ja chcę ten chlebek i to zaraz. No i musiałam pokombinować i wykorzystałam wszystkie resztki i dodałam co nieco.
Efekt zadowalające, chlebek wyszedł pyszny, pachnący i bardzo aromatyczny w smaku. Tak nam smakował, że nawet nie zauważyłam kiedy wyparował. Ale nic to zrobię kolejny, i kolejny.

Polecam :-)


Składniki:

- 50 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g banana (najlepiej już dojrzałego)
- 100 g jabłka
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki błonnika jabłkowego Skworcu
- 50 g cukru trzcinowego 
- 200 g bakalii - u mnie śliwki suszone, migdały Skworcu , orzechy ziemnie, skórka pomarańczowa Skworcu, mieszanka keksowa Skworcu , rodzynki, mango kandyzowane

Wykonanie:

Ja zmiksowałam masło, cukier, banany i jabłka w Thermomix - czas. 30 sek, obr.5. Następnie dodałam jajka i mąkę, proszek do pieczenia i wymieszałam, czas 30 sek, obr.4.
Jak nie macie takiego urządzenia do zmiksujecie mikserem masło z cukrem, dodajcie rozgniecione widelcem banany i starte jabłka i dalej miksujecie, dodajcie po jednym jajku i na koniec mąkę z proszkiem.
Ciasto przelewamy do miski i dodajemy bakalie, foremkę keksową smarujemy masłem, wykłądamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez godzinę. Studzimy na kratce.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. przyznam, że takiego jeszcze nie jadłam :) ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja przed chwilą ze znajomym weterynarzem rozmawiałam o chlebkach bananowych, ale masz wyczucie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz :-) bardzo je lubię a ten wyszedł rewelacyjny w smaku :-)

      Usuń
  3. Genialny ,prawda? I można dodać wszystkiego czego dusza zapragnie! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Kasiu :-) pyszny to mało powiedziane :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Jaki pełen bakalii,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super chlebek ;) a ile ma bakalii, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś rewelacyjny wyszedł, coś czuję że za kilka dni znowu go zrobię :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam bananowe chlebki, najczęsciej robie z czekoladą, Twój wyglada idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio z czekoladą też spróbuję, a ja polecam z bakaliami :-)

      Usuń
  7. Fantastycznie wygląda! I to z całymi bakaliami, super

    OdpowiedzUsuń
  8. oj przydałby mi się do herbatki kawałek tego chlebka :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z pewnością by Ci smakował, zapraszam. Pyszną herbatke także mam :-)

      Usuń
  9. Pysznie wygląda, mi niestety chlebki bananowe nie wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kochana z tego przepisu, wyszedł kombinowany co prawda ale udał się pysznie :-)

      Usuń
  10. ale nadziany ^^ :D
    mniam.. też mam ochotę teraz go robić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto go zrobić :-) bardzo aromatyczny w smaku :-)

      Usuń
  11. Chlebek wygląda jak keks :) znakomity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Eluniu, polecam bo wyszedł smakowity, mniam dosłownie rozpływający się w ustach :-)

      Usuń
  12. Prezentuje ,się rewelacyjnie ,nie ma to jak domowy chlebuś ten zapowiada się bardzo smacznie)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś z kubkiem herbaty lub kakao smakuje wybornie :-) polecam. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  13. Pysznie nadziany :) może mała wymiana...?:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek, zdrowy, domowy. I pewnie pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnie, jak go piekłam to aromat unosił się w całym mieszkaniu :-)

      Usuń
  15. Taki chlebek to i ja chętnie bym zjadła. Nawet sam, bez niczego. Fantastycznie Marzenko Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu jest pyszny, polecam spróbuj :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  16. uwielbiam takie wypieki bakaliowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, ale bogato nadziany ;) Musi obłędnie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasta z bananami, a ten Twój chlebek tak hojnie nadziany! Wcale się nie dziwię, ze tak szybko wyparował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Agnieszko no szybko zniknął :-):-):-) był pyszny :-)

      Usuń
  19. Pyszne ciacho ;) uwielbiam takie a dawno nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  20. już dodaje do ulubionych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja piekłam kiedyś sam chlebek bananowy i pamiętam, że smak takich Chlebków jest niezwykły. Koniecznie muszę spróbować z dodatkiem bakalii! ;) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu koniecznie spróbuj, w smaku rewelacja :-) miłego dzionka :-)

      Usuń
  22. Robiłam kiedyś dawno temu coś podobnego;)) Przypomniałaś mi ten pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-):-):-) polecam bo wyszedł smakowity :-)

      Usuń
  23. Lubię takie bananowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Aguś to wyszło wyjątkowo pyszne, może dlatego że tak kombinowane :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.