Chałka kolorowa


Będąc na feriach u moich rodziców zawsze sobie siedzimy wieczorami z mamą przy kominku, z kubkiem herbaty, oglądamy nasze ulubione filmy i czasami mamy ochotę na coś pysznego. Nie ważna jest pora, nawet jak jest późno. I tak pewnego dnia a właściwie to wieczoru zachciało nam się chałki.
Poszperałyśmy w przepisach i znalazłyśmy chałkę kolorową. Co prawda w jeden części miał być kolor zielony, ale nie miałyśmy barwnika to dałyśmy kakao. Chałka bardzo wyrosła w cieple bijącym od kominka i już po dwóch godzinach była gotowa. Ach jak smakowała z dżemem wiśniowym, pyszności. To co skusicie się na kawałek.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru 
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- łyżka kakao
- 1,5 łyżki maku
- szczypta soli
- rozbełtane jajko do posmarowania chałki

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, wsypujemy cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajka. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i mieszamy, dodajemy do mąki. Na koniec wlewamy roztopione masło i mieszamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak a trzecia zostaje bez dodatków. Wyrabiamy każdą z części chwilkę, aż składniki się dobrze połączą. Każdą część formujemy w długi wałek i zaplatamy chałkę. Potrzebna jest nam duża blaszka taka z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na niej chałkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku grzanie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kratce. Podajemy samą, z masłem lub ulubionym dżemem.











Komentarze

  1. Drożdżowe ciasta to nasze ulubione:) tez lubimy przy nich troszkę pokombinować. Dodanie kolorów jest dobrym pomysłem. Chałka wygląda super!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno była pyszna, chałka nie może być niedobra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak chałka na śniadanie, kakao, trochę konfitury i można miło zacząć dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie się prezentuje, na śniadanko mmm pyszna :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałkę moja mama piecze dość, często, mi nie wychodzi heh. No ale chałka dwukolorowa super

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko ją zobaczyłam-MUSIAŁAM wejść po przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam chałki! :-) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałka, szklanka kakao i cudowne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wzorowa. Chyba się na nią skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. taka domowa chałka to jest coś! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę też masz swoją chałkę,smacznego kochana.

    OdpowiedzUsuń
  12. taka świeżutka z kubkiem mleka smakuje doskonale! bardzo podoba się mnie pomysł z różnymi kolorami ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniamniuśna ;) zjadłabym sobie kawałeczek, albo dwa..

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na taką dwukolorową :D Nie dość, że extra wygląda to jeszcze super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi pewnie i tak by nie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świeża chałka i kawa zbożowa- mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Też tak mam, że wieczorami czasem najdzie mnie ochota na coś pysznego i każdy się dziwi, że tak od razu chce mi się to przygotowywać :D Twoja chałka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie jestem sama z takimi zachciewajkami :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  18. Ja poproszę kawałeczek nawet o tej porze się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Znalazłam ci pytanie na insta, s chaleczka juz na blogu. Spisuje przepis. Zrobię na dniach. Caluski kochana

    OdpowiedzUsuń
  20. Chałka jest bardzo apetyczna. Jak dla mnie idealna ze szklanką mleka :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Chałka bardzo ją lubiłam jako małe dziecko.
    Pachnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie robiłam chałki, czas najwyższy. Twoja jest przepiękna i bardzo oryginalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam ja ostatni raz w tamtym roku ;) Czas to powtórzyć bo jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super! Podoba mi się ta chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepsze co może być do kubka gorącego kakao :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.