Ziemniaki pieczone z szynką


Wczoraj na obiad upiekłam takie ziemniaczki. Za oknem oczywiście upał, ale słońce się schowało i tak nie paliło jak w sobotę. Wiem, wiem wariatka ze mnie, że w taką duchotę odpalałam piekarnik, ale ja tak lubię sobie utrudniać życie. Ziemniaczki nacięłam tak jak się robi znane ziemniaki hasselback i przełożyłam je szynką i cebulą. Upiekłam i już, cała robota. 
Dzisiaj na szczęście za oknem jest ciut chłodniej, więc w pracy jakoś wytrzymam. Zostawiam was
z przepisem a sama lecę do obowiązków. 


Zapraszam :-)


Składniki:

- 10 średnich ziemniaków
- 150 g polędwicy z kurczaka (Hańderek)
- 1 cebula
- sól
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie rozwalił). Na dłonie wylewamy porcjami olej
i smarujemy ziemniaki ze wszystkich stron. Możemy także posmarować je pędzelkiem, ale w dłoniach jest szybciej. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.

Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.

Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilkę odpocząć (niech przestygną). Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka
i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.

Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Podajemy same lub z ulubioną surówką.











Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne :) ja tam ziemniory z piekarnika lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ziemniaki z piekarnika. Do takich niczego więcej nie potrzebuję. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piekne rumiane, bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone ziemniaki jak najbardziej ale bez szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Należę do osób, które bardzo lubią ziemniaki. Nigdy z nich nie rezygnowałam. Ta wersja musi być obłędnie smaczna. W ogóle pieczone ziemniaczki są najlepsze :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja też uwielbiam ziemniaki a te są szczególnie pyszne, buziolki :-)

      Usuń
  7. bardzo fajny pomysł i szybki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, i wiem co zrobić na kolację :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis, ziemniaki nie muszą być nudne!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne ziemniorki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poczciwe pyry, jakie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się strasznie ten sposób pieczenia z ziemniakami skrojonymi jak talarki ,muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziemniaki kocham miłością bezgraniczną! Tak przygotowane również uwielbiam :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite, a jak pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ziemniaczki pieczone, te są zawsze na miejscu i mile widziane. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym takie pyszne ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Młode ziemniaczki i pyszne dodatki <3 wygląda pysznie i z pewnością takie jest.
    Zapraszam również do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł! Jeszcze nie miałam okazji jeść ziemniaczków w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nam już same pieczone ziemniaczki przypadłyby do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie ziemniaczki, a pomysł z szynką superowy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. oooo, coś dla mnie, bo nie lubię polskiej pyry a tak coś innego

    OdpowiedzUsuń
  22. O takie trochę inne hasselbacki. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł! Gdyby zamiast polędwicy dać trochę sera... Super dodatek do steków :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie ziemniaczki to danie, które chętnie zrobię. Pyszny pomysł Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ziemniaczki zapiekałam z boczkiem i z cebulką, ale z szynka nie próbowałam. Wyglądają super smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ależ pyszności, uwielbiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajna odmiana od tradycyjnych ziemniaczków. Można zaskoczyć rodzinkę takimi pysznościami ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.