Budyń z banana i awokado, chałka w jajku i blender MX-ZX 1800



Zapraszam was dzisiaj na pyszny, bardzo szybki i bardzo prosty deser. Podobny deser robiliśmy na warsztatach z Samar Khanafer. Potrzebujemy tylko kilka składników i już. No i sprzętu miksującego, ja przygotowałam budyń z pomocą blendera MX-ZK 1800 Panasonic. Jest to blender inny niż takie, które do tej pory miałam i używałam, ponieważ ma bardzo dużą moc. Miksuje, sieka, mieli, rozdrabnia z  zaskakującą szybkością. I nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Bez problemu miksuje owoce, warzywa. Jak dla mnie jest idealny i teraz bardzo często jest w użyciu, mamy lato, świeże owoce i pyszne koktajle, smoothie i lody. Te 6 ostrzy umieszczonych w kielichu blendera naprawdę szaleje, a sam kielich ma dużą pojemność bo, aż 2 litry. Przy tym wszystkim nie zajmuje dużo miejsca i bardzo ładnie się prezentuje w kuchni. 

#experiencefresh  #klubpanasonic



Składniki:


- 1 awokado - najlepiej dojrzałe
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki syropu daktylowego
- garść orzechów nerkowca
- 6 moreli suszonych
- 4 łyżki mleczka kokosowego


Do kielicha miksera wkładamy obrane i pokrojone banany, obrane i pokrojone awokado, morele, orzechy nerkowca, syrop daktylowy i mleczko kokosowe oraz kakao. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i ozdabiamy posiekanymi orzechami, morelami. Porcja dla 2-3 osób.
Smacznego.









Blender MX-ZK 1800 Panasonic świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta na placki czy naleśniki. Chwilka miksowania i już możemy je smażyć. Bez problemu zmiksuje składniki na pastę czy hummus. Możecie także przygotować zupę krem, wystarczy ugotować warzywa, przełożyć je do blendera i zmiksować. Możliwości jest naprawdę wiele. 







Przygotowałam także z pomocą blendera MX-ZK 1800 pyszne, rodzinne śniadanie. Zrobiłam chałkę i namoczyłam ją w jajku, usmażyłam na maśle i podałam z owocami.
Bardzo lubimy takie pyszne, wspólne śniadania.


Składniki:

- 8 kromek chałki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- masło do smażenia
- owoce i syrop daktylowy


Do kielicha blendera wbijamy jajka, dolewamy mleko. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Zamykamy pokrywkę i miksujemy. Przelewamy masę do miski.

Chałkę kroimy na kromki. Każdą z nich moczymy w jajecznej masie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i smażymy namoczone kromki chałki na rumiano z dwóch stron. Przekładamy na talerze. Dekorujemy owocami i polewamy syropem daktylowym. Możemy także podać z dżemem, miodem lub syropem klonowym. 
Smacznego.






Komentarze

  1. Pysznie Marzenko, a sprzęt fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pierwszy kremik wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może dzięki takiemu ''budyniowi'' pokochałabym awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń genialny - chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie :) z takim pomocnikiem to wszystko jeszcze prostsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny ten budyń :) Chętnie zrobię, bo narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj ten budyń mnie zaciekawił :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały budyń, chętnie wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten budyń to musi być pyszny, robiłam już krem z awokado i banana ale takiego budyniu jeszcze nie. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny deser na poprawę humoru przy tej aktualnie paskudnej pogodzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tą chałkę w jajku to byśmy zjadły aż miło <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ja na ten budyń mówię nutella i robię ciut inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciężko się zdecydować które lepsze !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.