Ciasto czekoladowe z bananami i mąką ryżową



Ciasto podrzuciła mi do spróbowania moja czytelniczka, której bardzo za to dziękuje. Przepis pochodzi z bloga maniapieczenia. Postanowiłam je spróbować, bo wyglądało pysznie i się nie zawiodłam. Ciasto jest po prostu obłędne w smaku, mocno czekoladowe i zdrowo słodkie za sprawą bananów i daktyli. Jeżeli lubicie takie ciasta to koniecznie je zróbcie. Mam tylko jedną uwagę - po upieczeniu należy je zostawić w blaszce do wystudzenia na jakąś godzinkę, ja wyciągnęłam po 15 minutach i niestety mi się złamało przy przenoszeniu na kratkę, ale to nie przeszkodziło nam zachwycać się jego jeszcze ciepłym kawałkiem - tym połamanym. Normalnie nie można się od niego oderwać. 
A jaka pogoda u was ? Tutaj od rana sypie śnieg i dopadało go naprawdę sporo. Fajnie jest bo przecież zimą musi być śnieżek i świat wygląda od razu lepiej. Miłej soboty kochani. 



Składniki:

- 500 g dojrzałych bananów (waga już obranych bananów - 4-5 sztuk)
- 150 g daktyli
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g ciemnego kakao
- 120 ml oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 50 g rodzynek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Daktyle przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy, aby zmiękły na 20 minut. Następnie je odcedzamy na sitku i drobno kroimy.

Banany obieramy i kroimy na kawałki, rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok z cytryny oraz olej, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Mieszamy.

Czekoladę drobno siekamy i razem z daktylami dodajemy do masy, wrzucamy także rodzynki. Wszystko mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do formy - ja mam silikonową keksówkę. Jak nie macie silikonowej formy to posmarujcie zwykłą blaszkę olejem i wysypcie bułką lub mąką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w blaszce, aby przestygło, następnie dopiero wyciągamy.



Komentarze

  1. Jadłam ostatnio ciasto z bananami a teraz leczę swoją alergię :/ nie mam pojęcia co mi tak w nim zaszkodziło, a to była jedyna nowa rzecz, którą wtedy jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jak jest banan w składzie to już w ogóle rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no, cudownie wygląda:0

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie ciasta z bananami są pyszne, Twoje brzmi i wygląda bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest ciasto w moich klimatach :) Poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, już jestem ciekawa co moje dzieci powiedzą na taką wersje czekoladowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda obłędnie :) chętnie bym się skusiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się wyśmienicie! U mnie dzisiaj również ciasto z bananami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda😊 bardzo zachęcająco 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie czekoladowo-bananowe ciasta są w naszym guście <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakiej mąki bezglutenowej uzyć do wysypania keksówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wysypać mąką ryżową lub inną jaką masz 😍

      Usuń
  12. Mam ryżową, dzięki! Chyba, że bez wysypania też się uda?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie o wielkość keksówki (mam dwa rodzaje) - na jaką wielkość blaszki jest to ciasto? 35 czy 25 cm?

    OdpowiedzUsuń
  14. Upieklam wczoraj , troszkę zmodyfikowalam bo nie miałm daktyli (użyłam miodu) i kakaa , ale wyszło pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze! Piekę regularnie, zjadłabym na okrągło 👍😊

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można użyć oleju rzepakowego ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.