Biszkopt z kremem kawowym


No i jest, mój ukochany piątek. Bardzo się cieszę, bo już czekałam na weekend i odrobinę odpoczynku. Mam tylko nadzieję, że wyjdzie w końcu słońce i pogoda się poprawi bo powiem szczerze, że mam już dość tej szaro-burej aury. 
Jeszcze dzisiaj praca i wizyta u lekarza a potem luzik. A jak weekend to coś słodkiego być musi, obowiązkowo. Zrobiłam biszkopt z kremem kawowym bo jutro mamy gości i podam go z pyszną kawką. Będzie nam tak kawowo. 
Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 


Składniki:

biszkopt
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- szczypta soli

krem
- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek kawy inki z figami

- 3 garście płatków migdałów
- mały słoiczek dżemu - u mnie malina z jabłkiem
- woda z sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny do nasączenia



Składniki potrzebne do ciasta kupiłam w sklepie internetowym Bee.pl.  Jako, że jestem zwolenniczką robienia zakupów w internecie polecam wam ten sklep i zakupy w nim. Duży wybór produktów, dużo promocji i bardzo szybka dostawa do domu. Bez wychodzenia z domu, bez kolejek i na spokojnie. Kupicie tam produkty spożywcze, książki, kosmetyki a nawet zabawki. 



Do miski wbijamy białka, miksujemy je ze szczyptą soli. Jak już piana będzie ubita to dodajemy cukier puder. Cały czas miksujemy, dodajemy po jednym żółtku i dodajemy łyżką mąkę pszenną i ziemniaczaną - mąkę dodajemy porcjami. 

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm- wykładamy papierem tylko spód blaszki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją na podłogę (podkładam koc i dwa - trzy razy rzucam).

Biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Najlepiej upiec biszkopt wieczorem a na drugi dzień przygotować krem. 

Krem - do misy miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy śmietanę również schłodzoną, cukier puder i kawę inkę, wszystko razem miksujemy, aż składniki się połączą i zgęstnieją - powstanie krem.

Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy i rozsmarowujemy dżem i dodajemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem i nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ostatnią część ciasta i nasączamy i smarujemy kremem górę i boki. 

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na rumiano i studzimy. Posypujemy ciasto i schładzamy go w lodówce. 





Komentarze

  1. ten biszkopt wygląda tak że nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie! Dzięki za przepis - na pewno chętnie z niego skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co z kawą, a jeszcze ta pianka!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kawowe smaki to ja biorę w ciemno ! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcający tort :) zjadłabym chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można zrobić w blaszce a nie tortownicy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.