1/07/2019 20

Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i twarogiem


Pierogi, pierogi - kto ich nie lubi. My je uwielbiamy. Staram się przygotowywać je na różny sposób, wymyślać różne farsze, tak aby powstawały nowe smaki. Ciasto na pierogi ciągle takie same - jestem jemu wierna, szybko się robi i bardzo łatwo się wałkuje a pierogi wychodzą miękkie i pyszne. No i ciasto nie wychodzi takie grube, ja wole cieńszy pieróg a dużo farszu. Przygotowując te pierogi wykorzystałam kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem od Dania Babci Zosi. Już wam nie raz polecałam te dania, które nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe i w opakowaniu mamy tylko naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Wiele z was już wypróbowało te dania i wiem, że wam smakują. A kto jeszcze się waha i nie próbował, to niech nie czeka i spróbuje. 
Zostawiam wam przepis i życzę miłego dnia. A wy jakie pierogi najbardziej lubicie ? lub z czym je przygotowujecie ? podajcie swoje propozycję - może i ja takie zrobię. 


Składniki:

ciasto na pierogi
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania

farsz
- 300 g ugotowanych ziemniaków 
- 200 g twarożku półtłustego
- opakowanie kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem Dania Babci Zosi
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- ząbek czosnku


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.

Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy,  doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek. Mieszamy. 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju. 

Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego.



20 komentarzy:

  1. pierogi zjem zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie ale bez ziemniaków. kasza i twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pierogów to nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis! Brzmi super apetycznie, dlatego na pewno chętnie go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne, bez twarogu. Fajnie smakują. Te też bym chętnie zjadła. Uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kaszę gryczaną ale nigdy jej nie jadłam w połączeniu z pierogami. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaskoczyłaś mnie ciastem z ziemniaków:-) Pysznie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko to ciasto jest rewelacyjne. Koniecznie spróbuj :-)

      Usuń
  9. Myślałem, że po Świętach nie będę mógł patrzeć na pierogi, a tu nagle taki wpis i znów naszła mnie ochota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi z gryczaną i twarogiem to ulubione pierogi mojego męża!

    OdpowiedzUsuń
  11. Skosztowałabym takich pierożków bo jakoś zrobić z kaszy gryczanej nie mam sama odwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wynika więcej niż rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.