1/21/2019 15

Pieczarki z czosnkiem i natką pietruszki


Wczoraj dostałam całe dwie skrzynki świeżych pieczarek prosto z "pola". No to zamiast leniuchować całą niedziele musiałam się nimi zająć. Część starłam na tarce na dużych oczkach, podsmażyłam i zrobiłam dwa rodzaje kotletów, część zamroziłam na zapiekanki na potem. Część pokroiłam w plasterki i również podsmażyłam i zamroziłam, zrobiłam także zupę pieczarkową. Wybrałam takie małe pieczarki i podsmażyłam je do obiadu, podałam razem z kotletami, brokułami i pieczonymi ziemniakami. Wyszły pyszne - takie pieczarki można podać na imprezce lub właśnie jako dodatek do obiadu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 800 g małych pieczarek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- sól
- pęczek natki pietruszki
- czosnek suszony lub świeży


Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilkę, aby puściły wodę i odparowały. Następnie dodajemy olej i masło oraz sól i smażymy na rumiano. Dodajemy pod sam koniec czosnek suszony lub wyciskamy świeży. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Takie pieczarki podajemy same lub jako dodatek do obiadu czy danie imprezowe.



15 komentarzy:

  1. muszą być pyszne, kocham czosnek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pieczarki to na pewno smaczny dodatek do róznych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapyta.. pieczarki wrzucamy na suchą patelnię? :)

      Usuń
    2. Tak kochana. Najpierw niech odparują a potem dodajemy tłuszcz :-)

      Usuń
    3. Dziękuję Marzenko :) Dawno nie robiłam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak przygotowane grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pysznie wyglądają :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie smaki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy grzybowy dodatek do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na początku myślałyśmy, że to bób ale pieczarki też super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.