1/02/2019 16

Szybka pizza "na winie" (czyszczenie lodówki)


No i mamy nowy rok. Powiem wam, że ten stary bardzo szybko mi zleciał. Jaki był - powiem tak - tych złych chwil wolę nie wspominać, pamiętać tylko te dobre i miłe. No bo po co. Teraz czas na nowe wyzwania, nowe cele i postanowienia. No i czas na czyszczenie lodówki, więc powstała pizza. Wykorzystałam wszystko co wykorzystać musiałam, to co pozostało w sumie po świętach i po sylwestrze. Podaje przepis na ciasto a dodatki dobierzcie sobie sami. Zobaczcie co macie pod ręką i działajcie. Pizza to świetny pomysł na wykorzystanie resztek, bo przecież nic się nie może zmarnować, nic nie wolno wyrzucać. Ja jeszcze na urlopie, idę do pracy dopiero w piątek. Powiem wam, że się rozleniwiłam odrobinkę, ale już powoli wracam do rzeczywistości. Życzę wam cudownego dnia i wszystkiego dobrego. 


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka suszonych drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka oleju

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.

W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki. 

U mnie:
- podsmażone pieczarki
- podsmażona cebula
- podsmażona szynka (pokrojona w kostkę)
- kawałek żółtej papryki
- 2 łyżki kukurydzy
- łyżka ciecierzycy
- 2 garście mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki sosu pomidorowego domowego
- rukola

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (duża blacha z piekarnika). Rozciągamy na całej powierzchni i nakłuwamy widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy pieczarki, cebulę, szynkę, paprykę, kukurydzę i ciecierzycę. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 10 minut. Następnie posypujemy pizzę mozzarellą i pieczemy jeszcze 10 minut. 
Podajemy z rukolą. 



16 komentarzy:

  1. Ja zas niedawno jadłem pizzę ale uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna i pożywna :) Nie dość, że lodówka wysprzątana, to jeszcze pyszny obiad powstał :)
    Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobre na czyszczenie lodówki, bo jeszcze sporo zapasów po świętach się ma:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł! też chyba muszę zrobic

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już nie jadłam pizzy. Uwielbiam wszystkie potrawy "na winie". Nie można marnować jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki remanent w lodówce jest dobry, bo składnia do oczyszczenia lodówki i zrobienia czegoś nowego, smacznego...
    Wszystkiego Dobrego Marzenko w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie urządzam urodziny córki. Zakupiłam w sklepie internetowym potrzebne materiały do wystroju i zastanawiam się nad zrobieniem pizzy dzieciakom. Myślę, że taka domawa pizza byłaby lepszaod zakupionej w lokalu. Co o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.