12/31/2018 9

Naleśniki z jabłkami i karmelem


Macie ochotę na pyszne naleśniki z jabłkami i karmelem ? zapraszam bo właśnie nasmażyłam takie pyszności na śniadanie. Po tych całych świątecznych daniach, pierogach i rybach miałam na nie ogromnego smaka. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku i sylwester. Jak się bawicie w tym roku ? jakaś imprezka w domu czy gdzieś wychodzicie. Ja mam domówkę. Przygotowuje kilka przekąsek i winko i zamierzam się świetnie bawić. Ostatni dzień roku to także czas podsumowań. Mi ten rok bardzo szybko zleciał, były dobre i złe chwile - tych złych nie pamiętam a wspominam tylko dobre. Dużo się w moim życiu działo, zwłaszcza tym blogerskim. Przede mną nowe cele, wyzwania i marzenia do spełnienia. Dziękuje wam kochani za to, że ze mną jesteście, odwiedzacie, komentujecie, piszecie i próbujecie przepisy Maniusi. Chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze w nowym roku, przede wszystkim dużo zdrowia i miłości, radości i uśmiechów, spełnienia marzeń i samych pogodnych dni. Cudownego dnia i szampańskiej zabawy. 


Składniki:

- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 300 g mąki pszennej
- olej kokosowy do smażenia

- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- karmel do polania


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je na patelnię i dodajemy cukier. Smażymy około 20 minut, aż zmiękną. Na sam koniec dodajemy cynamon do smaku i w razie potrzeby jeszcze cukier. 

Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek i składamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy karmelem. 

Możemy naleśniki podgrzać przed podaniem w piekarniku i na sam koniec polać karmelem.

Jak zrobić domowy karmel - ja korzystam z przepisu Gordona Ramsaya. Wystarczy 120 g cukru wysypać na jasną patelnię, rozprowadzić go równomiernie i wstawić na średni ogień. Poczekać aż cukier się rozpuści i zacznie delikatnie brązowieć. Nie wolno go mieszać podczas karmelizacji. Następnie dolewamy powoli śmietankę 30% - 200 ml i mieszamy dokładnie, gotujemy jeszcze dosłownie minutkę lub dwie. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka lub miseczki.



9 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.