12/06/2018 6

"Hazana kuchnia wegetariańska żydów z całego świata" recenzja książki


Jedzenie jest dla Żydów sensem życia - a hazana oznacza jedzenie, które cieszy. Na tą książkę naprawdę czekałam. To prawdziwy zbiór przepisów wegetariańskich a także zbiór losów społeczności żydowskiej od strony kuchni. "Hazana" Paola Gavina zabiera czytelników na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski do Maroko i opisuje ponad 140 żydowskich dań. 
W książce znajdziemy zarówno proste przepisy jak i receptury, które zostały przekazane z pokolenia na pokolenie. To książka, którą naprawdę warto mieć w swoim zbiorze i korzystać z niej z radością i uśmiechem, delektować się pysznie przygotowanymi daniami wegetariańskimi. 
Przeglądając książkę powiem wam, że od razu zrobiłam się głodna. Przepisy są opatrzone apetycznymi zdjęciami a samo wykonanie ich nie jest takie skomplikowane. No i co najważniejsze - składniki dostaniemy w każdym sklepie. 





Książka jest podzielona na kilka części:
- święta i uroczystości żydowskie
- historia i kultura Żydów
- przystawki i sałatki
- zupy
- makarony i pierogi
- zboża
- dania główne
- jajka
- warzywa
- desery

Żydowska kuchnia jest bardzo różnorodna i przeglądając książkę mam ochotę wypróbować niemalże każde danie. Jest naprawdę w czym wybierać i wielkim plusem jest dla mnie fakt, że jest to kuchnia lokalna, regionalna. 
W książce nie brakuje przepisów, które kojarzą nam się z kuchnią żydowską - wspaniałych zup, pysznych dań jednogarnkowych, słonych wypieków czy faszerowanych warzyw. Są także desery - bo przecież trzeba uszczęśliwić gości i porządnie ich nakarmić - bo jak mówi przysłowie "pusty żołądek - serce bez radości". Znajdziemy w niej przepisy z całego świata - leczo, mamałygę czy gołąbki. 



Moją uwagę w pierwszej kolejności przykuła sałatka z buraków z melasą z granatów i ziarnem sezamowym, rosyjski kapuśniak, makaron jajeczny z soczewicą i duszoną cebulą, pierogi ziemniaczane faszerowane twarogiem i szczypiorkiem, ryż szafranowy z rodzynkami i piniolami, botwina zapiekana z białym serem, papryka nadziewana serem, fritada z bakłażanów i białego sera, kapusta faszerowana ryżem, ciecierzycą i rodzynkami, biszkopt migdałowy czy orzechy pieprzowe. Książka "Hazana" jest naprawdę warta polecenia.



Tytuł - "Hazana kuchnia wegetariańska żydów z całego świata"
Autor - Paola Gavin
Twarda oprawa, stron 256
Cena - 59,99 zł
Wydawnictwo Buchmann





6 komentarzy:

  1. Z chęcią bym ją przejrzała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że taka książka będzie idealnym pomysłem dla osoby, która interesuje się innymi kulturami a przy okazji lubi gotować albo po prostu dobrze zjeść, a do gotowania wykorzysta najbliższą osobę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.