12/29/2018 6

"Łowcy smaków cztery pory roku" recenzja książki


Czekałam na tą książkę. "Łowcy smaków cztery pory roku" Iny Rybarczyk i roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru. Na półkach z książkami kulinarnymi znajdziecie naprawdę całe mnóstwo książek o podobnej tematyce, ale właśnie ta książka wzbudziła moja największe zainteresowanie. Przejrzałam na szybko wnętrze i już wiedziałam, że zostaje ze mną. Ta książka to druga propozycja na pyszne dania Iny, ja tej pierwszej nie posiadam - jeszcze. 
Jaka jest ta książka - przede wszystkim pyszna, serio. Są to zdrowe przepisy dla wszystkich, z naciskiem na - bez glutenu !!! - bez cukru !!!. Ja co prawda gluten jem, za to cukru unikam jak mogę, przede wszystkim właśnie ze względów zdrowotnych. I w tej książce odnalazłam mnóstwo świetnych przepisów na różne dania, nie tylko słodkie. 



















Cała książka jest podzielona na kilka części - pory roku - wiosnę, lato, jesień i zimę. Została tak podzielona, aby można było wykorzystać to co daje nam matka natura, sezonowość jest bardzo często przez nas zapominana a warto się nią kierować w kuchni. Tutaj możemy poeksperymentować ze składników dostępnych w każdym sklepie o danej porze roku. Z produktów sezonowych można wyczarować kulinarne cuda i wykorzystać mrożonki lub przetwory domowe, które warto robić latem a korzystać z nich jesienią i zimą. 



















Książka "Łowcy smaków" jest opatrzona pięknymi, apetycznymi zdjęciami. Przepisy są łatwe i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. To taki poradnik kulinarny. Są podstawowe przepisy jak np. mleko migdałowe, bulion warzywny czy puree z pieczonej dyni. Każda pora roku zawiera przepisy na śniadania czy kolację, obiad i deser. Każdy przepis zachęca do wypróbowania. Kokosowy ryż jaśminowy z rabarbarem i lawendą, krem marchewkowy z porem, mlekiem kokosowym i komosą ryżową, zielone ciasto bananowe z kokosem i ananasem, roladki z cukinii z wędzonym twarożkiem z nerkowców, pierogi jaglane z zielonym groszkiem i papryką, blondie z fasoli z wiśniami, placki owsiane z gruszkami i chia, placki kalafiorowe z kaszą jaglaną i sosem chrzanowym, chałwowy sernik, pasta kanapkowa z batata i orzechów włoskich, naleśniki pomidorowe nadziewane soczewicą czy keks bananowy z żurawiną i czekoladą - to tylko niektóre propozycję z tej książki. Ja zdecydowanie ją wam polecam.



Tytuł - "Łowcy smaków cztery pory roku"
Autor - Ina Rybarczyk
Twarda oprawa, stron 304
Cena 47,65 zł


6 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.