Bułki angielskie muffiny


Jak zobaczyłam te bułeczki to musiałam je zrobić. Zainteresował mnie sposób ich przygotowania a także to, że można je także usmażyć na patelni - ja upiekłam w piekarniku, ale następnym razem spróbuję właśnie je usmażyć na patelni. Robi je się naprawdę szybko i są łatwe, pyszne i długo utrzymują swoją świeżość. Takie idealne bułeczki na śniadanie. Koniecznie spróbujcie bo warto. Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (lub zwykłej pszennej 550)
- 8 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 320 ml ciepłego mleka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki kaszy manny


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy bułki na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Następnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. 

Szklanką wykrawamy koła i obtaczamy je z dwóch stron w kaszy. 

Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, grzanie góra- dół i pieczemy 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.

 Upieczone bułki studzimy na kratce. 





Komentarze

  1. Wyglądają jakby były stworzone do nutelli :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są Łukaszu :-) smakują obłędnie z różnymi dodatkami :-)

      Usuń
  2. Nie sądziłam, że można je smażyć na patelni. Nieźle.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, podkradam! do twarożku i owoców!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi jakoś żadne wypieki nie wychodzą. Ale takich bułek bym pojadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam takich spróbować :) Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyglądają te bułeczki, nie znałam takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawi mnie, jak smakowałyby smażone na patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie jak zawsze idealne wypieki

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.