Chleb orkiszowy z gara

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj tak od rana zapraszam was na pyszny chlebuś, który zrobicie we własnej kuchni i zapewniam was, że wyjdzie on każdemu. Chleb drożdżowy z gara z super chrupiącą i przypieczoną skórką. 
Ja już nie wyobrażam sobie życia bez domowego pieczywa, a wy pieczecie chleb i bułki w domu ???

Polecam wam także inne przepisy na chleb


CHLEB ORKISZOWY Z GARA

Składniki:

- 800 g mąki orkiszowej jasnej 
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 450 ml cieplej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w miseczce z cukrem. Do miski wyspać mąkę, sól, wlać wodę i drożdże.

Wyrobić ciasto. Odstawiać na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyrobić ponownie na blacie podsypanym mąką i uformować bochenek.

Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem. Naciąć i zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 30 minut z przykrywką i 30 minut bez przykrywki. Przełożyć chleb na kratkę aby wystygnął.







Komentarze

  1. Jej, taki chlebek z masełkiem to po prostu rozkosz na podniebieniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek Kochana, ja z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nigdy nie piekłam chleba. Do jakiego naczynia go włożyć? Pozdrawiam Judyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam mąkę orkiszową, na pewno skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czy można dodać trochę suchego zakwasu, żeby był zdrowszy, korzystniejszy dla jelit?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem chlebek lecz użyłem suchych drożdży, pierwszy dzień super chrupki lecz następnego dnia przy krojeniu bardzo sie kruszył.Jakas może podpowiedź czemu tam sie dzieje?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.