Chleb orkiszowy z gara
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj tak od rana zapraszam was na pyszny chlebuś, który zrobicie we własnej kuchni i zapewniam was, że wyjdzie on każdemu. Chleb drożdżowy z gara z super chrupiącą i przypieczoną skórką.
Ja już nie wyobrażam sobie życia bez domowego pieczywa, a wy pieczecie chleb i bułki w domu ???
Polecam wam także inne przepisy na chleb
CHLEB ORKISZOWY Z GARA
Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 450 ml cieplej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w miseczce z cukrem. Do miski wyspać mąkę, sól, wlać wodę i drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawiać na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie na blacie podsypanym mąką i uformować bochenek.
Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem. Naciąć i zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 30 minut z przykrywką i 30 minut bez przykrywki. Przełożyć chleb na kratkę aby wystygnął.
Jej, taki chlebek z masełkiem to po prostu rozkosz na podniebieniu.
OdpowiedzUsuńale skórka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobry chleb.
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek Kochana, ja z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńWitam, nigdy nie piekłam chleba. Do jakiego naczynia go włożyć? Pozdrawiam Judyta
OdpowiedzUsuńMam mąkę orkiszową, na pewno skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńidealny jak zawsze
OdpowiedzUsuńwitam, czy można dodać trochę suchego zakwasu, żeby był zdrowszy, korzystniejszy dla jelit?
OdpowiedzUsuńCześć Haniu. Możesz spróbować.
UsuńRobiłem chlebek lecz użyłem suchych drożdży, pierwszy dzień super chrupki lecz następnego dnia przy krojeniu bardzo sie kruszył.Jakas może podpowiedź czemu tam sie dzieje?
OdpowiedzUsuń