Follow by Email

poniedziałek, 30 października 2017

Domowy kociołek z kartoflami


Dzień dobry kochani. Za oknem szaro-bura jesień a ja mam dla was przepis na super jesienną, rozgrzewającą i kolorową zapiekankę. Tak na przekór pogodzie. Jest w niej wszystko to co lubię. Postanowiłam przygotować ją w podobny sposób, jak latem przygotowuje u rodziców kociołek na ognisku. Wyszła naprawdę super, wszystkie smaki się połączyły w jedno pyszne danie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji domowego kociołka. Miłego poniedziałku i dużo uśmiechów. 

To już niestety ostatni przepis biorący udział w kampanii "Ziemniaki czy Kartofle". Zachęcam was ponownie do głosowania na mój przepis w kartoflanym pojedynku a także do śledzenia kampanii, mam nadzieję, że znajdziecie mnóstwo ciekawych inspiracji na dania z kartoflami. Zajrzyjcie na www.ziemniakiczykartofle.pl.


Składniki:

- 2 kg kartofli
- 300 g cukinii
- 300 g pieczarek
- 300 g dyni
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- puszka pomidorów krojonych
- olej
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- pęczek natki pietruszki
- kilka liści kapusty pekińskiej

Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem - łyżka wystarczy i posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika (grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni, czas 10 minut).
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię także kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kartofli i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy blaszkę i przekładamy warzywa do miski.

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt i formujemy małe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy kotleciki. Dodajemy je do miski z warzywami.
Pieczarki kroimy na kawałki i również je podsmażamy na patelni i dodajemy do kartofli.

Wszystkie składniki w misce mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy opcjonalnie chilli - ilość zależy od waszych upodobań smakowych. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę oleju, ponownie mieszamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Wykładamy kartofle z warzywami i klopsami a na wierzchu rozkładamy pomidory z puszki. Posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii.

Wstawiamy do piekarnika (temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół). Po 40 minutach danie jest gotowe.
Smacznego.




30 komentarzy:

  1. To potrawa dla mnie, lubię konkretne dania:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, to ja chętnie wpadnę na ten wypasiony kociołek!
    Mmmmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja! Idealna na jesienny czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kociołek to pyszne danie i świetnie sprawdzi się na takie pogody jaki do nas zawitały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba. To porządna dawka witamin!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba taki kociołek, chętnie bym zjadła dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko bardzo smacznie u Ciebie. Urozmaicone danie, takie jakie lubię -:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I wspólnie można jeść z jednego kociołka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, chyba od zawsze uwielbiałam takie domowe kociołki pyszności.
    Ta propozycja również bardzo mnie kusi.
    A kartofle z pewnością dopełniają całości.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne danie. Zapiekane dania mają fajny smak, a poza tym wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kociołek Pudliszki niech się chowa... niech się boi... z Twoim kociołkiem nie ma szans ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowicie się nazywa i przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda że takim kociołkiem da się najeść. Ja bym zamiast mięsa mielonego dała jakieś inne, ale sam pomysł bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi