Ciastka francuskie z jabłkiem



Dzisiaj światowy Dzień Jabłka więc i u mnie coś z jabłuszkiem. Wzięłam udział po raz kolejny we wspólnej akcji - Ciasto na niedzielę organizowanym przez Bożenkę. Ja zrobiłam pyszne ciasta francuskie z jabłkami. Szybko się je robi i są rewelacyjne w smaku. Pomysł na te ciasteczka zobaczyłam u Danusi. Do ciasteczek wykorzystałam produkty firmy Skworcu.

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 5 jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
- garść płatków migdałów Skworcu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- szczypta wanilii
- garść żurawiny suszonej Skworcu
- garść wiśni suszonej Skworcu
- cukier marcepanowy Skworcu
- rozbełtane jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Rozwijamy dwa płaty ciasta francuskiego. W jednym wycinamy kieliszkiem otwory i przekładamy go na drugi płat ciasta. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i miód i gotujemy 15 minut, mieszając. Dodajemy wanilię, żurawinę, wiśnie i kasze manną. Mieszamy. Przekładamy  łyżką wypełniając otwory w cieście, całość ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, jabłka posypujemy cynamonem i płatkami migdałów, oraz całość ciasta cukrem marcepanowym. Kroimy na częśći i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. 
Studzimy na kratce.

Smacznego :-)











Piekłam razem z:
Joasią
Magdaleną
Wiosenką
Aronią
Izoni
Dorotą Jabłko z cynamonem 2014

Komentarze

  1. Ciasta francuskie są pyszne, a jeszcze te z jabłkami-poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno ja ciasto francuskie kocham, można z nim zrobić wszystko :-)

      Usuń
  2. Jakie piękne. Takie typowo jesienne. Wyglądają jak z jakiegoś dobrego poradnika kulinarnego. Zaskoczyła mnie ta mnogość bakalii, bo bardzo je lubię, szczególnie w wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Madziu. Wyszły pyszne, faktycznie takie typowo jesienne, następnym razem dodam jeszcze orzechy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Ciasteczka kuszą swoim wyglądem:) Bardzo lubię połaczenie ciasta francuskiego z owocami :) rewelacyjne!!! Pozdrawiam cieplutko Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne. :) Pychotka. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie! A ja uwielbiam ciasto francuskie! I chyba odpatrzę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko polecam. Smakują super a nadziać można wszystkim :-) smacznego :-)

      Usuń
  6. Szybkie, smaczne i jeszcze świetnie wyglądają. Nic, tylko się zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Pyszne bardzo i szybkie w wykonaniu. A i można poszaleć z nadzieniem :-)

      Usuń
  7. piękne, szybkie i bardzo smakowite :) miło sie wspólnie piekło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. warto miec ciasto francuskie zawsze w lodowce w razie wizyty niespodziewanych gosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu. Ciasto francuskie w takich przypadkach jest niezawodne :-):-):-)

      Usuń
  9. Alez one pieknie wyglądają, mniam. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

  10. to ja porywam kawałeczek do kawki, bo ciasto francuskie kocham ponad wszystko :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No własnie..pięknie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko- przepysznie wygladaja te Twoje ciasteczka, az slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, cudownie wyglądają :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) nam też smakowały :-) polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.