9/22/2014 36

Cukiniowe placki



Cukinia jeszcze króluje, więc i u mnie placuszki z cukinii. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Zrobiłam je korzystając z przepisu Natalii z blogu Poezja Smaku. Pominęłam dodanie jogurtu naturalnego. Placki wyszły pyszne, delikatne w smaku, odcisnęłam porządnie wodę z cukinii, dzięki temu placki się nie rozpadały i były chrupiące z wierzchu.
Jeżeli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie je zróbcie. Placki usmażyłam na oliwie i podałam z sosami firmy Develey

Zapraszam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 2 średnie cukinie lub 1 duża cukinia
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 duży ząbek czosbku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia placków Develey
- sos czosnkowo-ziołowy i tatarski Develey


Wykonanie:

Cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, ja miałam jeszcze cukinie z miękką skórką, więc starłam ze skórką, jak macie grubą i twardą to cukinie obierzcie. Cukinie przekładamy do miski i solimy, mieszamy i odkładamy na 20 minut, wtedy cukinia puści sok. Następnie cukinie musimy dokładnie odcisnąć z soku i wymieszać z jajkami, mąką, posiekaną cebulą, wycisnietym ząbkiem czosnku i pieprzem, w razie potrzeby można dodać jeszcze soli. Na rozgrzaną patelnie wylewamy troszkę oliwy i kładziemy łyżką porcję placków, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z dwóch stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym. Ja podałam z sosami - tatarskim i czosnkowo-ziołowym. Placki smakują wyśmienicie podane na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego :-)









36 komentarzy:

  1. Nie przepadam za cukinią, ale akurat takie placki bardzo lubię. Dodaję do nich nieraz ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja zawsze je robiłam z ziemniakami a tym razem samą cukinie :-) pyszności :-)

      Usuń
  2. U ciebie Marzenko jak zwykle same smaczne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki:) Lubię i robię od czasu do czasu. Koniecznie z sosikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia to taki fajne i wdzięczne warzywo :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  5. Znów mam ochotę na placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie już placków nie chcą jeść ale za to leczo ala bigos bardzo chętnie. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie właśnie się zbuntowali na leczo i inne takie wariacje. To teraz placki będą :-) pa słonko :-)

      Usuń
  7. Cukiniowe to jedne z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie cukiniowe placuszki ! Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sama często robię placuszki warzywne, cukiniowe uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja mogę jeść takie placuszki zawsze :-) z różnych warzyw :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. Juz raz takie robilam :) obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te placuszki :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzeba korzystać póki jest cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dopisuję się do poprzedników, cukiniowe placuszki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu tak rewelacjne :-) a cukinia jeszcze rządzi :-)

      Usuń
  14. Super! Moja ciocia robi podobne, ale z tych żółtych kwiatów cukinii. Super takie placuszki. Sycące i bardzo dobre. Pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) żółtą ostatnio pysznie nadziałam :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. Dzięki za wypróbowanie przepisu, cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

  16. też je robię, są pyszne, bardzo je lubimy za ich delikatny smak, bardzo ważne jest o czym zresztą piszesz, odsączenie soku, którego cukinia ma w nadmiarze, wtedy sukces murowany - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Halinko, jak sie go dobrze nie odsączy to placki mogą się nie udać :-) a smakują rewelacyjnie :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.