Chleb pszenny graham



Znowu upiekłam chlebek na zakwasie. Tym razem wypróbowałam mąkę pszenną chlebową i graham, którą dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa. Chlebek wyszedł pyszny i długo utrzymuje świeżość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne mąki, polecam Wam odwiedzenie ich strony, zamówienie produktówm które przywiezie kurier do domu, super miła obsługa, kontakt i szybka wysyłka. Znajdziecie tam również mąki eko.  
Młyn Kopytowa to firma z tradycjami istniejąca od 1953 roku, jest to firma rodzinna oferująca wysoką jakość produktów. Ja jestem zachwycona mąkami i Wam też je polecam do tworzenia pysznych dań w kuchni.

Zapraszam na kromkę chleba :-)

Składniki:

- 400 g mąki pszennej chlebowej eko  Młyn Kopytowa
- 350 g mąki pszennej graham eko Młyn Kopytowa
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas - przepis tutaj

Wykonanie:

Do miski wsypać mąki, płatki, siemie, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. 

Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki  przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.

Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.

Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.

Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Super sprawa taki chlebuś własnoręcznie, samodzielnie pieczony. I to na zakwasie. Wiadomo, jak się coś zrobi samemu to lepsze i lepiej smakuje, bo się ma tę świadomość, że zdrowe. Mmm, posmarowałabym kromeczkę masełkiem- i nie ma lepszych przysmaków na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, dlatego piekę go zawsze i już nie kupuje ze sklepu. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość :-)

      Usuń
  2. Chętnie skusiłabym się na taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chleb, wygląda naprawdę dobrze :) Uwielbiam domowe pieczywo, zdecydowanie jest najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Ewuś :-) tak masz rację domowe pieczywo górą :-)

      Usuń
  4. Najlepszy domowy chleb na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maniuś....ładny chlebek, wyrośnięty, równiutki jak spod szablonu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu :-) super wyszedł :-) zrobiony z super mąki :-)

      Usuń
  6. Jak dla mnie- mistrzostwo świata!!! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam pełna zapału do czasu kupienia maszyny do chleba, potem zapał osłabł. Muszę znów wrócić do pieczenia takich pysznych chlebów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno ja piekę w piekarniku, moja mama piecze w maszynie. Polecam taki domowy chlebek jest najlepszy :-)

      Usuń
  8. Nie ma jak własnej roboty domowy chlebek :) Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny chlebek a upieczony z dobrej mąki smakuje wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :-) muszę piec znowu bo został tylko mały kawałeczek :-)

      Usuń
  10. mniam! wyszedł Ci perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszny ten twój chlebek, narobiłaś mi smaku :P Zabieram kawałek na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Aguś rewelacja. A jak smakuje taki świeży z samym masłem :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.