Sos pomidorowy na zimę




Robicie pomidoki na zime w słoiki, ja od jakiegoś czasu robię. Zimą super pasują do zupy lub do makaronu. Zawsze robię taki sos z pomidorów Lima, świetnie się do tego celu nadają, są mięsiste i mają mało wody. A smak i aromat rewelacyjny. Pomidorki są bardzo zdrowe, zwłaszcza po przerobieniu. 

Zapraszam :-) 


Składniki:

- 5 kg pomidorów Lima
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- pęczek świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- szczypta pieprzu
- kilka kropel tabasco (niekoniecznie)
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sól, cukier, pieprz i tabasco. Siekamy bazylie i oregano i dodajemy do pomidorów. Cebulę kroimy na plastry a czosnek wyciskamy i wrzucamy do garnka. Ustawiamy na mały gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości około godzinę. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze około godzinę, mieszając, aby odparować nadmiar wody. Miksujemy na koniec blenderem, gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy jeszcze przez 5 minut. 

Smacznego :-)






Komentarze

  1. Świetny pomysł na szybki, domowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie robię,ale moja Mama tak:)ja otrzymuję w prezencie od niej:)Twój sos super na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odmiana Lima jest najlepsza do przetworów. Muszę też przygotować kilka słoiczków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. Kiedyś robiłam też z innych odmian ale Lima zdecydowanie najlepsza. Na zimę w sam raz :-)

      Usuń
  4. Zrobiłam tylko taki zwykły przecier z pomidorów tylko z solą i cukrem. Muszę jeszcze zrobić takie aromatyczne ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, sosik jest pyszny :-) dziękuje dodam do akcji :-)

      Usuń
  5. Jak dla mnie idealny! Ale narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo ! Też przymierzam się do zrobienia przecieru. Tylko potrzebuję motywacji :) Dziś narazie będę pierwszy raz próbować powidła czekoladowe :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) motywacją są dla mnie uśmięchnięte buziole moich chłopaków jak go jedzą zimą :-) polecam, z pewnością wyjdzie :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. uwielbiam i sama mam takich słoiczków sporo. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym zrobiła, taki domowy pomidorowy sosik, ale nie ma już w mojej spiżarce ani grama miejsca na nowe przetwory. Ostatnie miejsce zajęły mirabelkowe dżemy i z żalem muszę nawet zrezygnować z moich ulubionych winogronowych galaretek i jabłek pieczonych do schabu czy kaczki. Ale w przyszłym roku zrobię mniej słodkich przetworów więc ten przepis zapisuję do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym się zamieniła na kilka słoiczków dżemu mirabelkowego :-) uwielbiam mirabelki :-)

      Usuń
  9. Parę słoiczków bym podebrała z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

  10. robiłam podobny sosik, jednak Twój jest bardziej aromatyczny, na pewno wypróbuję, bo zimą uwielbiamy pomidorówkę, jak i makaron, wtedy będzie jak znalazł - pozdrawiam Cię Maniusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Halinko :-):-):-) na zimę super a że lubię zdecydowane smaki to i sos bardzo aromatyczny :-) pozdrawiam Słoneczko :-)

      Usuń
  11. Fajny.
    Też robię od lat minimum 24 słoiki:)
    U mnie jest tak-zeszklić cebulę na oleju ( 1 na kg pomidorów)dodać pokrojone pomidory, gotować aż stanie się gęste, woda odparuje, w połowie gotowania dodać przeciśnięty czosnek(ząbek na kg pomidorów),sól, pieprz ,zmiksować do słoików.To sos baza można
    dodawać potem różne rzeczy np. świeżą bazylię z doniczki, idealny do makaronu, pizzy ,zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) super przepis. Taki domowy sos jest najsmaczniejszy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Nie mogłabym się do doczekać zimy z takimi zapasami :) niestety w bloku, w maleńkiej kuchni mam za mało miejsca na przeciery :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście mam miejsce w piwnicy na słoiczki :-)

      Usuń
  13. Ja jeszcze nie miałam okazji zrobić swojego sosu pomidorowego, czas to zmienić :) Fajny przepis, na pewno niedługo z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda, że przy przepisach nie jest podawana orientacyjna liczba potrzebnych słoików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) masz rację :-) poprawię się i będę dodawała :-) soku wychodzi tak 8-10 słoiczków od dżemu :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  15. Szkoda, że nie mam gdzie ich trzymać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja mam piwnicę i strych więc miejsca dużo :-):-):-)

      Usuń
  16. Bardzo lubię taki sos, a zimą to jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.