9/03/2014 51

Kotlety siekane z dodatkami



Zapraszam Was dzisiaj na pyszne kotlety z filetu z kurczaka z dodatkami. Bardzo lubię te kotlety, są zupełnie inne w smaku niż zwykłe mielone czy popularne kotlety z panierką. Po prostu są to kotlety siekane, filet drobno kroimy i dodajemy co lubimy i smażymy lub pieczemy w piekarniku.
Bardzo fajne urozmaicenie do podania na obiad lub jako dodatek na kanapki. Super się sprawdzają także jako danie na pikniku lub wycieczce, bądź na spotkaniu ze znajomymi przy lampce wina. Wykorzystałam dodatek musztardy, majonezu oraz oliwy firmy Develey oraz nowe prażone ziarenka pikantne z Ziarenkowa.

Zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g sera żółtego
- 300 g pieczarek
- 4 łyżeczki prażonych ziaren Piekło-Niebo Ziarenkowo
- 2 łyżeczki musztardy ziołowej Develey
- 1 łyżeczka majonezu Develey
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa Develey

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy z łyżeczką soli. Dodajemy do kurczaka. Paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię kroimy i dorzucamy do mięsa.
Ser żółty ścieramy i dodajemy do masy, wrzucamy majonez, musztardę, jajko, bułkę tartą oraz ziarenka. Mieszamy razem łyżką. 
Dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na małym ogniu, aż się zarumienią. Możemy smażyć chwilę pod pokrywką, aby mięso się dobrze usmażyło. Możemy także upiec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 
Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem.

Smacznego :-)








51 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam w znacznie uboższej wersji,Twoje muszą być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki pychotka, takie lubię najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam ta oliwę kotleciki na niej wyszły na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. A u Marzeny jak zwykle same pyszności! Uwielbiam takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takiego obiadu nie musisz mnie zachęcać....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki z pewnością pyszne. Z takimi dodatkami mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak apetycznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie rumiane, tak jak lubię :)
    Takie siekane naprawdę smakują inaczej, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Paulina (www.smaczneprzepisy.com.pl)
    Marzenko ale pyszności serwujesz aż mi się jeść zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podałaś na bogato, tyle dobra w nich że chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko zapraszam :-) dużo ich wyszło :-) starczy dla wszystkich :-)

      Usuń
  11. Kotlety mielone, siekane, klejone, lepione itd. to nasze ulubione danie. Sadzę też, że cała Polska za nimi szaleje. Pyszny przepis !!!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. oj tak, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszota! Chętnie bym zagościła na takim obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię bardzo podobne, ale bez pieczarek i papryki. Dodaję ser, dobry majonez i kurczaka. Nawet nie musi być pierś, udka też się sprawdzają. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu polecam z pieczarkami i papryką, są pyszne :-) a z udek nie robiłam jeszcze :-) dzięki słonko :-)

      Usuń
  15. Uwielbiam te kotleciki. Najlepsze w nich jest to, że za każdym razem możemy zmienić jakiś składnik i kotleciki są niepowtarzalne. Pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Możemy eksperymentować i zawsze są pyszne :-)

      Usuń
  16. I ja czasem robię podobne, tylko bez papryki, smakują świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię podobne, tylko z serem i pieczarkami. Z papryka jeszcze nie jadłam.
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

  18. Kotlety rewelacja - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha pycha pycha!!! Przez dodatki Develey nabrały takiego charakteru w smaku. Pomysł świetny ale najważniejsze, ze są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi smaka narobiłaś, :) wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  21. z pewnością są pyszne :) ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Niesamowicie apetyczne :) Aż chęć bierze podebrać Ci kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie zaglądałam. I od razu wpadam na takie cuda. Pyszne i piękne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.