Pasta z kurczaka



Lubię różne pasty na kanapki. Często urozmaicam dodatki w postaci pieczonych mięs czy właśnie past. Dzisiaj zrobiłam pastę z kurczaka z warzywami i olejem arachidowym, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Oleofarm.
Jest to olej tłoczony na zimno z orzeszków arachidowych, świetnie nadaja się do sałatek, surówek, sosów czy właśnie past. Super sprawdza się do polania budyniu, deseru, naleśników. Używamy go tylko do potraw na zimno. Firma Oleofarm ma w swojej ofercie bardzo bogaty wybór produktów, w tym nie tylko olei. Zachęcam Was do zajrzenia na ich stronę internetową Oleofarm oraz na ich stronę na fb.
Pasta wyszła pyszna w smaku, pełna aromatów. Na kanapkę lub bułkę z dodatkiem pomidorka lub ogórka smakuje rewelacyjnie.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- pół małej cukini
- 100 g pieczarek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka oleju arachidowego Oleofarm

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy chwilkę na patelni. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, cukinie w kostkę, oraz marchew. Wszystko zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości - około 30 minut. Odparowujemy i przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy. Gdy kurczak i warzywa będą już zimne to wkładamy je do blendera i wlewamy łyżkę oleju arachidowego i miksujemy. Przekładamy do miski i przechowujemy pastę w lodówce. Pysznie smakuje na chleb, bułki z dodatkiem pomidorka lub ogórka. Ja posmarowałam pastą krakersy i poczestowałam znajomą, bardzo jej smakowała.

Smacznego :-)









Komentarze

  1. Pysznie to wykombinowałaś :) Ja lubię różne pasty do pieczywa, ale z kurczakiem nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, pasty na kanapki uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marto :-) dziękuje i polecam :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

      Usuń
  3. Takiej pasty nie znałam, muszę zapisać przepis, jak zostanie mięso z obiadu będzie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno jest pyszna. Ja ją często robię i możesz dać to co lubisz :-)

      Usuń
  4. Jestem zaskoczona :) Pasty z kurczaka jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko to koniecznie zrób. Rewelacyjna na kanapki :-):-):-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Z kurczaka nie robiłam:)muszę nadrobić straty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesujący pomysł na smarowidło do chleba :) Pysznie się zapowiada. Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne. Choć nigdy pasty nie robiłam to uwielbiłam wyjadać nadzienie do pierogów z mięsem mojej mamy o nieco zbliżonym składzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Słonko taka pasta jest równie pyszna :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Fajna ,choć takiej nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam pasty z kurczaka, oj błąd:) lubię takie pasty kanapkowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz zrobić. Można pokombinować z dodatkami :-)

      Usuń
  10. Jestem w szoku......lubię pasty ale z kurczaka nie robiłam, brzmi i wygląda bardzo smacznie - chętnie skorzystam z przepisu :)
    Dziękuję i pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu będzie mi miło jak ją zrobisz :-) dla mnie rewelacja na kanapki :-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje :-)

      Usuń
  11. Wspaniała pasta no takiej jeszcze nie jadłam. I do tego ten olej, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej arachidowy dodał paście lekko orzechowego posmaku :-) polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. lubię wszystkie pasty i robiłam już z kurczaka, ale w nieco innej kombinacji, Twoja zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne smarowidło, juz jestem ciekawa smaku :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe, nawet bardzo ciekawe, a po smaku widać, że pyszne. :) Gratuluję pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu :-) polecam słoneczko, jestem pewna, że by ci smakowała :-)

      Usuń
  15. Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale mi smaka na robiłaś Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu nie pozostaje nic innego jak zrobić własną pastę na kanapki :-)

      Usuń
  16. niezła ta pasta. Może smakować, przynjamniej patrząc na składniki. Mnie bardziej w oczy rzucił się olej arachidowy. Ja kupuję olej arachdiwy w wersji rafinowanej ( przeciwieństwo tłoczenia na zimno), z uwagi na jego dośc wysoką temperaturę dymienia.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu no ja go używam wyłącznie na zimno :-) nadaje pyszny smaczek paście :-)

      Usuń
  17. Super, uwielbiam takiego rodzaju pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wybaczyłabym sobie, gdybym przegapiła coś tak smakowitego. Uwielbiam pasty: rybne, mięsne, jajeczne. Choć z kurczaka jeszcze nie jadłam to wydaje się być całkiem w moim guście :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj słonko, jest pyszna i zdrowa :-) pozdrawiam wieczorkiem :-)

      Usuń
  19. o rany! pycha! idealne do chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem fanką past wszelakich :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny przepis, takiej pasty jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny pomysł na pastę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu cieszę się, że pomysł się podoba :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.