Szwajcarska chałka



Dzisiaj mam dla Was propozycje przepisu na chałkę, ale nie słodką a wytrawną. Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii, gdzie ten rodzaj pieczywa jest nazywany "zupfe" i jest tradycyjnie pieczony w weekendy. Ja zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam ser żółty emmentaler. Chałka jest w smaku zupełnie inna, ale smaczna.
Ja bym ją podała z zupą kremem albo różnymi pastami. Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju pieczywa. 
Ja z pewnością jeszcze upiekę taką chałkę. Lubię poznawać nowe smaki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdzy
- 2 łyżki ciepłej wody
- 150 g kwaśniej śmietany (ja dałam 18%)
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 70 g sera żółtego - emmentaler


Wykonanie:

Drożdże należy rozprowadzić w wodzie. Śmietanę musimy podgrzać w rondelku do 37 stopni i dodać do niej drożdże, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i śmietanę z drożdżami. Ser zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wyrobić ciasto i przełożyć do lekko natłuszczonej oliwą miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i uformować chałkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 40 minut. 
Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut do zarumienienia, przestudzić. Podawać z masłem, pastami, do zupy. 

Smacznego :-)









Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox.



Szwajcarskie inspiracje

Komentarze

  1. też planuję upiec taką chałkę, smakowita

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam podobną ale nie chałkę...bułka paluch z serem :) pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MNIAM! super, że nie słodka! można zjeść i ciasto i chałkę;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Dam się pokroić za chałkę, swojej nie robiłam,takiej nie jadłam ;) Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Leno :-) następnym razem będzie słodka z kruszonką :-)

      Usuń
  5. Piękna chałka ! Takiej jeszcze nie jadłam - czas by to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takiej nie próbowałam,ale przepis jest na prawdę bardzo ciekawy.Ogólnie chałki są smakowite.A wytrawna z dodatkiem sera musi rozpływać się w ustach.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Mi bardzo smakowała :-):-):-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smacznie. Pewnie rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rodzaj ciasta wytrawnego :-) bardzo smaczne, polecam wypróbować :-)

      Usuń
  8. Jeszcze takiej chałeczki nie jadłam :), wypróbuje twój przepis :D.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już kiedyś piekłam wytrawną chałkę - była pyszna :) Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, bo kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chałka na śniadanie to jest to:) My uwielbiamy i czasem pieczemy. Domowe wypieki są na wagę złota.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziwnie ta chałka smakowała ale Ja nie jestem Szwajcarem hi hi hi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wytrawna i serowa :-) specyficzny smak, ale mi smakowała :-)

      Usuń

  12. również lubię poznawać nowe smaki, więc ciekawa jestem tej wytrawnej chałki - pozdrawiam Cię Marzenko :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko jest zupełnie inna niż słodka :-) ale smaczna :-) pozdrawiam słoneczko :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.