Ajerkoniak kawowy




Kończy się stary rok i za parę godzin zacznie nowy. Dla mnie ten rok był szczególny i wyjątkowy, w tym roku zaczęłam prowadzić bloga, po długich namowach w końcu się odważyłam i nie żałuję, szkoda że nie zaczęłam wcześniej. Dla mnie ten rok był pełen wrażeń, były w dnim dni pełne radości jak i smutków, ale był wspaniały i oby ten nadchodzący był równie dobry albo nawet lepszy.
I tego Wam wszystkim życzę, aby ten Nowy Rok 2015 był dla Was lepszy, weselszy i aby spełnił Wasze najskrytsze marzenia. Dziękuje, że jesteście ze mną, bardzo mnie to cieszy i bardzo Was polubiłam. Prowadzenie bloga sprawia mi dużo przyjemności i radości. Bawcie się dzisiaj szampańsko !!!! Szczęśliwego Nowego Roku 2015 !!!!!

A ja zapraszam na kieliszeczek pysznego ajerkoniaku kawowego :-)


Składniki:

- 6 żółtek
- 250 g cukru
- 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 300 g wódki
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 5 łyżek zaparzonej  kawy ziarnistej Izzo Caffee


Wykonanie:

Ja swój ajerkoniak zrobiłam w moim Thermomix, do naczynia włożyłam żółtka i cukier i ustawiłam na 10 minut, temperatura 70 stopni, obroty w pozycji 3, po 5 minutach dodałam mleko i zaparzoną mocną kawę (do kubka wsypałam 4 łyżeczki czubate kawy świeżo zmielonej, zalałam do połowy kubką przegotowaną wrzącą wodą i przelałam przez sitko), oraz ziarenka wanilii. Następnie jak zostaje 2 minuty do końca wlałam wódkę. Gotowy ajerkoniak przelałam do butelek. 

Wychodząc naprzeciw osobom, które nie mają Termomix podaje przepis na ajerkoniak zrobiony bez jego użycia, przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia".

- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml wódki
- oczywiście kawa i wanilia - 4 łyżki zaparzonej kawy i połowa laski wanilii

Zółtka wraz z cukrem i wanilią ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy podwoją swoją objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści dodać, cały czas mieszając mleko, kawę i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 minut. Przelać do butelek. 

Na zdrowie :-)









Komentarze

  1. Marzenko, jak widzę na ostatnim zdjęciu, ktoś tu nieźle sobie próbował :P A poważnie , uwielbiam domowe likiery i sama w tym roku robiłam likier a'la Baileys:) Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja uwielbiam także likiery, wszystkie :-) ajerkoniak kawowy hmmm pyszności :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oj tak :-) i nie można poprzestać na jednym kieliszeczku :-)

      Usuń
  3. No proszę i jaki prosty przepis ;) Od dziś robię własny trunek wg tego przepisu ;) Zapisuje i w weekend będzie robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ani kawa ani alkohol jest nie dla nas, ale młodsza siostra by się bardzo ucieszyła :D
    My też chciałybyśmy życzyć aby następny rok był lepszy niż ten mijający, a blog stawał się coraz popularniejszy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochane, wszystkiego co najlepsze na Nowy Roczek :-) pozdrowionka :-) i wzajemnie :-)

      Usuń
  5. Marzenko życzę Ci udanego sylwestra, a w Nowym Roku wszystkiego co najlepsze, przede wszystkim dużo zdrowia, wielu kulinarnych inspiracji oraz spełnienia wszystkich marzeń!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuje bardzo kochana :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)

      Usuń
  6. Szampanskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!!! A trunek przedni, częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko, dobrej zabawy i dużo radości dziś, a na Nowy Rok życzę Ci zwyczajnie - szczęścia, miłości i powodzenia, satysfakcji w pracy, a także z prowadzenia bloga rzecz jasna ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Moniś :-) wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w ten Nowy Rok :-) szampańskiej zabawy :-)

      Usuń
  8. Pycha taki ajerkoniak... mniam!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. powiem Ci Marzenko, że nawet ja- niepijąca skusiłabym się na mały kieliszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jestem pewna, że skusiłabyś się na conajmniej dwa :-)

      Usuń
  10. Marzenko Twoje zdrowie-pyszny truneczek:)i samych pomyślnych dni w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taki smak likieru, ogólnie wszystko co z kawą :) Będę musiała wypróbować i zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  12. A więc Marzenko pierwsze koty za płoty. Teraz będzie lepiej i lepiej i tego Ci życzę na ten nowy nadchodzący i każdy kolejny :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) wierzę, że to co robię jest warte poświęcenia i sprawia mi wiele radości :-) znalazłam swoje miejsce - w kuchni :-)

      Usuń
  13. Ale fajnie wygląda-chociaż ja nieuleczalny abstynent i tym razem patrzę jedynie i życzę Wszystkiego co Najlepsze na Nowy Rok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dziękuje i wszystkiego dobrego, szkoda bo likier jest obłędny :-)

      Usuń
  14. Szczęśliwego Nowego Roku 2015, skoro poprzedni rok był wyjątkowy to życzę aby ten 2015 był jeszcze bardziej wyjątkowy i szczęśliwy.

    OdpowiedzUsuń
  15. W ostatnich minutach tego roku życze Tobie i twoim najbliższych żeby ten nadchodzący był szczęśliwy i lepszy od tego który właśnie sie kończy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Renatko ale się zmieściłaś w czasie, dziękuje bardzo i Tobie również wspaniałego Roku 2015 :-)

      Usuń
  16. Uwielbiam domowe alkohole !! Taki likier musi być pyszny :)

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu zapraszam, mam jeszcze buteleczkę w zapasie :-) dziękuje i wzajemnie :-)

      Usuń
  17. Uwielbiam sączyć takie kemy i rozkoszować się ich smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki domowy najbardziej lubię, pycha

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaraz wlewam kawkę wieczorem będziemy się delektować :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. 4 łyżki czy 4 łyżeczki kawy? Bo w dwóch miejscach jest różnie napisane.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. 4 łyżki czy 4 łyżeczki kawy? Bo w dwóch miejscach jest różnie napisane.

    OdpowiedzUsuń
  22. Magdo robię kawę z 4 łyżeczek kawy. A dodaje do ajerkoniaku 5 łyżek zaparzonej kawy czyli płynu 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.