Babka ziemniaczana z szynką i pieczarkami



Uwielbiam babę ziemniaczaną, pamiętam jak moja babcia robiła nam taką w dużej blaszce i jedliśmy ją nawet przez 3 dni. A jak smakowała na drugi dzień taka odsmażana na patelni, tego smaku nie można zapomnieć. Oj długo jej nie robiłam, tak sobie właśnie o niej przypomniałam i upiekłam na obiad.
Pysznie wyszła i super smakowała podana z sałatką. Został jeszcze kawałek na jutro i jutro właśnie odsmażę ją na patelni. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1100 g surowych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 150 g mąki pszennej
- 6 łyżek płatków orkiszowych (lub owianych)
- 300 g pieczarek
- 200 g szynki drobiowej

Wykonanie:

Pieczarki, szynkę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Odkładamy do miski. Ziemniaki obieramy i miksujemy je (lub ścieramy na tarce) - ja ziemniaki zmiksowałam w moim Thermomixie (obr. 6 czas 15 sek). Następnie dodajemy rozbełtane jajka, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, mąkę i płatki. Razem mieszamy i na koniec wrzucamy szynkę, pieczarki i cebulę. Formę do pieczenia smarujemy olejem i przekładamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na godzinę i 10 minut. Ja najpierw piekłam 40 minut babę pod przykryciem, następnie 20 minut bez (grzanie góra-dół) i na sam koniec na 10 minut włączyłam funkcję termoobiegu. Upieczoną babę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze i podajemy z sałatką (u mnie mix sałat z pomidorkiem, kukurydzą, papryką, szczypiorkiem i jogurtem) lub sosem.






Komentarze

  1. U mnie robi się ją z boczkiem i słoninką :) Mam nawet z Litwy maszynkę specjalną do babek ziemniaczanych minimum pracy. A mimo to nie przepadam za tym daniem. Ale reszta rodziny uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wspomnienie, pyszna babka. Warto wracać do starych przepisów.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko moja babcia tez przygotowała bardzo podobną- ale bym znowu zjadła, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna babka, nie jadłam całe wieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam niestety nigdy takiej babki ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy babki ziemniaczanej, ale wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej babki ziemniaczanej nie jadłyśmy ale wierzymy, że musi mieć w sobie to coś :D

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam babkę ziemniaczaną, a bardzo dawno nie robiłam! pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiej babki. Składniki mi się podobają, więc chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam, dawno nie robiłam i to mój błąd. Pozdrawiam Marzenko buziole

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne, że przypomniałaś o ziemniaczanej babce, bo dawno nie jadam ...ciekawe, czy mojej rodzince by posmakowała?

    OdpowiedzUsuń
  13. Babkę pieczemy dość często, bo lubimy ją i na świeżo i w wersji odsmażanej - jest pyszna:)
    Nigdy nie dodawaliśmy pieczarek i czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja nigdy takiej babki nie jadłam, ale brzmi ciekawie i chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Babkę ziemniaczaną znam i uwielbiam, u mnie zawsze klasycznie z kiełbaską i cebulką i przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  16. W moim regionie ani w mojej rodzinie nie ma tradycji pieczenia takiej babki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie piekłam, musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis, babka prezentuje się doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam babkę ziemniaczaną. Z pieczarkami jeszcze nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.