8/10/2019 22

Ciasto z czerwoną fasolą i borówkami


Dzień dobry słoneczka. No i mamy weekend a ja zaczęłam właśnie urlop. Doczekałam się. Planuje porządnie odpocząć, spędzić mnóstwo czasu z moją rodzinką, nigdzie się nie spieszyć, być aktywną ale inaczej. No i tak na sam początek urlopu zrobiłam ciacho do kawki, takie z fasoli. Już je kiedyś robiłam, ale tym razem dałam borówki. Jest pyszne, miękkie i nie ma w sobie ani grama mąki. A jak smakuje takie ciepłe, mniam. Musicie je spróbować, jest naprawdę proste i szybkie, wszystkie składniki razem porządnie trzeba zmiksować i upiec, prawda, że nie jest to skomplikowane. A przepis znalazłam kiedyś na blogu Kasi Gotuję, bo lubię. I piekłam je już kilka razy.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę wam wspaniałego weekendu. 


Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli
- szklanka cukru (lub innego słodzidła)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówki amerykańskiej


Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną pod wodą fasolę, sól, pokrojone banany, olej kokosowy, kakao i proszek. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub malaksera - tak przez około pięć minut. Ważne jest aby dokładnie wszystko się zmiksowało. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Blaszkę 21x32 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, układamy borówki. 

Pieczemy ciasto przez 60 minut, następnie je wyciągamy i odkładamy, aby przestygło. Ciasto jest pyszne jeszcze ciepłe, na drugi dzień jest równie pyszne i nie jest suche.
Smacznego. 




22 komentarze:

  1. Marzenko,
    bardzo ciekawe ciasto! uwielbiam takie połączenia warzywno -owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na składniki, już mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiego ciasta. Ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z borówkami jeszcze nie jadłam. Patrząc na opis wydaje się łatwe do przygotowania, a ja bardzo lubię takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko polecam, wyszło naprawdę pyszne i jest bardzo łatwe do przygotowania :-)

      Usuń
  5. Cudowne ciasto! Podoba mi się to połączenie :) Udanego urlopu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę się w końcu przybrać by zrobić ciasto z fasolą. Wiele razy już słyszałam, że to świetna opcja. A te Twoje wygląda tak zachęcająco...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się pysznie, lubię takie eksperymentalne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawałkiem takiego ciasta można się najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  9. miłego wypoczynku :) u mnie ciasto z fasoli czeka w kolejce na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.