Szakszuka z kabanosami i warzywami



Dzień dobry słoneczka. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na pyszny obiad, który zrobicie dosłownie w ciągu kilku chwil. To chyba już wszystkim znana szakszuka. U mnie dzisiaj nieco bogatsza, ponieważ dodałam do niej warzywa i kabanosy. Bardzo lubię robić to danie, bo jest łatwe w przygotowaniu, bardzo syte i można dowolnie je modyfikować. Możecie ją zrobić na bazie samych pomidorów lub poszaleć i dodać to co lubicie. Możliwości jest naprawdę wiele. Można ją podać na śniadanie lub obiad, super sprawdzi się także na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Szkszuka to popularne danie kuchni izraelskiej, egipskiej czy tunezyjskiej. Tak mówiąc prosto to jajka duszone w sosie pomidorowym. Macie ochotę ? zapraszam i życzę smacznego. Miłego i słonecznego dnia. 



Składniki:

- 3 pomidory
- mała cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kabanosów drobiowych z wieprzowiną Balcerzak
- 6 jajek
- garść szczypiorku
- sól, pieprz
- szczypta curry i kurkumy
- 1 łyżka oleju


Pomidory sparzamy i obieramy je ze skórki, wydrążamy środek z pestkami. Kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy na kawałki, ząbek czosnku wyciskamy. 

Połowę kabanosów kroimy w plasterki a resztę na większe kawałki, które nacinamy poprzecznie z jednej i drugiej strony. 

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy większe kawałki kabanosów i podsmażamy je tak długo, aż ich końce się wywiną jak rogi. Odkładamy na talerzyk.

Na tej samej patelni wlewamy olej i podsmażamy pieczarki, kabanosy pokrojone w plasterki, cukinię i pomidory. Dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy curry i kurkumę. 

Wbijamy jajka i posypujemy je solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż jajka się zetną. Pod sam koniec gotowania układamy kabanosy z wywiniętymi końcami. 

Szakszukę podajemy z chlebem, ziemniakami lub samą. 
Smacznego. 











Wpis powstał przy współpracy z marką Balcerzak. 

Komentarze

  1. Ja też często robię szakszuke. Najczęściej tradycyjną lub ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, rodzinne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szakszuka bez wątpienia podbiła polskiego blogi i instagramy :D Smakowita propozycja z kabanosami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda :) Proste jest zawsze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szakuszka to jedno z moich ulubionych dań, zwykle jem ją w wersji klasycznej, ale taka z mnóstwem różnych dodatków musi być przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW!! Muszę przyznać, że nie znałam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.