8/23/2019 24

Ciasteczka z kleiku ryżowego


Ciasteczko, kawka, taras, słońce i cisza. W oddali słychać szum drzew i śpiew ptaków. Odpoczywam, relaksuje się i nigdzie się nie spieszę. Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Taki idealny poranek, chwila tylko dla mnie i moich myśli. Urlop - taki mój czas. Bardzo go lubię i jak dla mnie mógłby trwać w nieskończoność. No i moje ukochane ciasteczka ryżowe, oj dawno ich nie robiłam, ale tak sobie o nich przypomniałam i są. Zawsze jak je robię to znikają w oka mgnieniu, warto zrobić je z podwójnej porcji od razu, mówię wam. 
To ja sobie jeszcze tak posiedzę w tej ciszy a wam życzę cudownego wieczorku i całego weekendu. 


Składniki:

- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1,5 opakowania kleiku ryżowego (250 g)
- 150 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 3 jajka

- marmolada


Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Wsypujemy kleik i wszystko razem ze sobą mieszamy za pomocą rąk, po prostu rozcieramy w palcach składniki ze sobą. 

Ubijamy pianę z białek i na końcu dodajemy ją do masy, mieszamy ponownie.

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół. Z ciasta robimy kulki i każdą z nich lekko spłaszczamy, w każdym ciastku robimy dziurkę palcem i nakładamy porcję marmolady. 

Ciasteczka pieczemy przez 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciastka studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 



24 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki takich nie robiłam! a są takie pyszne i proste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Zuziu, nasze ulubione :-) musisz zatem koniecznie zrobić :-)

      Usuń
  3. Jadłam gdzieś kiedyś takie ciasteczka :) Są naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne kochana, to ciasteczka, które najbardziej lubimy ze wszystkich :-)

      Usuń
  4. pamiętam kiedys się często robiło te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja w sumie kiedyś to częściej, teraz jakoś tak mniej tych słodkości robię :-)

      Usuń
  5. Robiłam podobne tylko że z płatków jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z płatków jaglanych jeszcze nigdy nie robiłam :-) muszę spróbować :-)

      Usuń
  6. Właśnie takie ciasteczka lubię, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  7. muszą być pyszne, to widać na pierwszy rzut oka

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Ja mam spory zapas platkow ryzowych. Czy mozna je wykorzystac do tego przepisu, ajesli tak ,to prosze o podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi smacznie, będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.