Szybki piernik z powidłami i czekoladą


Dzień dobry słoneczka, jak tam wasze przygotowania do świąt ? choinka już ubrana ? menu świąteczne zaplanowane ? U mnie na spokojnie wszystko się toczy. Choinka już jest, prezenty już są, część dań już czeka w zamrażalniku - paszteciki, pierogi i bigos. Ciasta już chyba wybrane, chociaż cały czas się zastanawiam jakie w ostateczności zrobię bo mam kilka zaznaczonych. 
Dzisiaj zapraszam was na pyszny i bardzo szybki piernik, jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi, wychodzi rewelacyjny w smaku, mięciutki i wilgotny. Spróbujcie koniecznie - ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i polałam czekoladą, ale można także zrobić masę z kaszy manny. I taką chyba zrobię na święta. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku i nieco go zmodyfikowałam pod własne smaki. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia, odpocznijcie dzisiaj i cieszcie się rodzinnym ciepłem. 

Składniki:

- 130 g masła
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 m napoju kokosowego (można dać mleko)
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej

- powidła śliwkowe
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 30%
- garść wiórków kokosowych

Do garnka wkładamy masło i go rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder i miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i cynamon oraz kakao. Mieszamy wszystko i podgrzewamy jeszcze przez dosłownie chwilkę.

Zdejmujemy garnek z ognia. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce widelcem.

Dodajemy do garnka napój kokosowy, jajka i mieszamy od razu trzepaczką, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy przez chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, pieczemy go przez 50 minut.

Po upieczeniu ciasto wykładamy z blaszki z papierem i odstawiamy na kratkę, aby wystygło.

Jak już ciasto dobrze wystygnie to wówczas kroimy je na pół wzdłuż i smarujemy powidłami.

Przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 2 łyżki śmietany 30%, mieszamy. Rozsmarowujemy polewę na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.





Komentarze

  1. wpadam na kawałek Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś piernik błyskawiczny ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko zapachniało u Ciebie Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, jestem bardzo spóźniona w tym roku z przygotowaniami do świąt, więc taki piernik to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast napoju kokosowego mogę daj szklankę mleka ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Pisze o tym w składnikach, że można dać mleko 😃

      Usuń
  6. Sama równiez uwielbiam pierniki. Piekę zwykle na święta dwie wersje
    pierniczki w postaci mały ciasteczek do ozdabiania (zwykle ozdabiamy razem z córką)
    jak również duży piernik

    Zwykle jednak robiłam w wersji tradycyjnej bez dodatków, jeszcze nie przyrządząłam piernika z czekoladą oraz powidłami. Może w tym roku zrobię wyjątek oraz upiekę piernik z przepisu, szczegónie, ze prezentuje się na pierwszy rzut oka bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno jest bardzo smaczny :) u mnie były tylko ciasteczka - pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.