Zakręcone drożdżówki z twarogiem i konfiturą cytrynową

 


NAJLEPSZE DROŻDŻÓWKI Z TWAROGIEM !!! CZĘSTUJCIE SIĘ

Pyszne i obłędnie pyszne drożdżówki z twarogiem i konfiturą cytrynową. Zapraszam was dzisiaj na kolejne wypieki drożdżowe, co ja mam poradzić, że ja tak je kocham i mogę je piec codziennie. Do kawki, do herbaty czy kubka kakao, na śniadanie, na kolację czy na deser, wycieczkę będą idealne. Są tak mięciutkie i długo zachowują świeżość. Koniecznie musicie je spróbować. 


Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki konfitury cytrynowej

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta. Twaróg rozdrabniam widelcem z żółtkami, cukrem, jogurtem i konfiturą cytrynową. Farsz rozsmarowuję na całej powierzchni ciasta. Składam ciasto na trzy części, najpierw jedną cześć do środka potem drugą - ma powstać prostokąt. Ciasto lekko dociskam. Kroję na paski i je zawijam dwukrotnie tworząc spiralne bułeczki.

Układam je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Piekę bułeczki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone przekładam na kratkę, aby wystygły.





Komentarze

  1. Ale pyszności! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, pyszne. Uwielbiam takie drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradam jedną, uwielbiam takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cały czas tu jestem i Cię podglądam :) takie drożdżówki uwielbiam i nie potrafię piec nic poza drożdżowymi i chlebami. Pozdrawiam Jaga

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.